Nieuwste strafzaak tegen Jean-Marie Le Pen wegens antisemitisme

Controversieel Frans ex-politicus Jean-Marie Le Pen stond woensdag voor de rechter wegens een antisemitische uitspraak. In een video op zijn website zei Le Pen in 2014 over Franse zanger Patrick Bruel: “De volgende keer gooien we er een heel stel in de oven!” naar aanleiding van Bruel’s Joodse achtergrond.

Jean-Marie Le Pen 2019

Jean-Marie Le Pen verkoopt zijn memoires in 2019 (Cheep/Wikimedia)

“Politieke vijanden of imbecielen”

Jean-Marie Le Pen is oprichter van extreemrechtse Franse partij Front National (FN), sinds 2018 omgedoopt tot het Rassemblement National door zijn opvolgster, dochter Marine Le Pen. Jean-Marie Le Pen stelde zich in 1974, 1988, 1995, 2002 en 2007 kandidaat bij Franse presidentsverkiezingen. In 2002 haalde hij de tweede ronde van deze verkiezingen en verloor hij van Jacques Chirac. Vanaf 2004 diende hij 15 jaar als Europees Parlementslid voor FN. Al decennia staat hij bekend om racistische, antisemitische, xenofobe en homofobe standpunten. Zo noemde hij ooit Frans president Nicolas Sarkozy ‘de buitenlander’ vanwege zijn Hongaars-Joodse afkomst. 

In een video geplaatst op zijn website in 2014 ging Jean-Marie Le Pen tekeer tegen artiesten als Madonna en Yannick Noah die zijn extremisme veroordeelden. Naast zijn grap over “ovens” over Patrick Bruel’s Joodse afkomst, maakte hij in 1995 een slechte grap over Bruel’s Algerijnse roots.

Volgens de heer Le Pen’s advocaat werden zijn woorden uit context genomen. Volgens Le Pen zelf zou niemand zijn opmerking redelijkerwijs antisemitisch kunnen interpreteren “behalve mijn politieke vijanden, of imbecielen.”

De strafzaak tegen Le Pen liep jarenlang vertraging op door het feit dat hij als Europarlementariër zich op Europarlementaire immuniteit beriep. Deze immuniteit werd hem in 2016 afgenomen door de rechter, in de loop van een eerdere strafzaak (zie hieronder). Alsnog wist hij het proces jarenlang te vertragen, en had hij het in de tussentijd druk met andere aanklachten wegens discriminerende uitspraken. 

Recidive

Le Pen werd onder meer in 1987 en 2015 crimineel vervolgd wegens Holocaustonkenning. Hij noemde twee keer de Holocaust een “detail van de geschiedenis”. Hij werd hiervoor in 2015 uit zijn partij gezet door zijn dochter Marine, die de partij een modernere, minder extremistisch imago aan wil meten. In 2018 kreeg hij er een boete van meer dan €30.000 voor.

In 2008 kreeg de toen 79-jarige Le Pen een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd voor het bagatelliseren van de Duitse bezetting van Frankrijk. Hij noemde deze in een interview ‘niet bijzonder inhumaan’.