Joden belaagd rondom anti-racismetop

Joden kunnen zich maar beter gedeisd houden op de anti-racismetop van de VN. Hadassa Hirschfeld is, zegt ze, verbijsterd. ‘We haten jullie!’ werd er geschreeuwd naar haar en andere joodse deelnemers. ‘We willen jullie hier niet!’ Boze mannen, Palestijnen waarschijnlijk, duwden agressief tegen haar aan. ‘Op deze conferentie worden joden gediscrimineerd’, zegt Hirschfeld. ‘De sfeer is antisemitisch.’

Daarmee doelt de joodse Nederlandse niet allereerst op de officiële VN-conferentie tegen racisme en andere onverdraagzaamheid, die gisteren in Durban werd geopend door Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN. Dat daar de komende week mede gepraat wordt over krachtige anti-Israëlische paragrafen, stond immers al vast.

Hirschfeld beschrijft wat zij afgelopen dagen meemaakte in en rond het cricketstadion van Durban, naast het conferentiegebouw, waar dinsdag al het forum begon van niet-gouvernementele groepen (ngo’s) uit de hele wereld. ‘Bang ben ik niet. Maar het grijpt me erg aan’, zegt de onderdirecteur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Het NGO Forum, een bonte landdag van actiegroepen, wordt gemeten naar geluidsvolume beheerst door twee groepen: de Indiase kastelozen (dalits) en de Palestijnen. De laatsten voeren op hun plakkaten leuzen die een opwekkend ‘Arafat joechei!’ verre te boven gaan. Het gaat van ‘massamoordenaars’, van ‘genocide’, ‘een nieuwe vorm van apartheid’ en ‘zionisme=racisme’.

Vooral schokkend vond Hirschfeld dat er boekjes werden verspreid vol tekeningen van het antisemitische archetype van de vileine jood: met haakneus en duivelstanden, als kindjesetende gier, de davidster soms vervlochten met het hakenkruis.

Een door joodse groeperingen belegde bijeenkomst over antisemitisme, donderdag in een van de tenten van het NGO Forum, werd verstoord door anti-Israëlisch geschreeuw. De politie zag erop toe dat de confrontatie niet hoger opliep dan het zingen van Give peace a chance (joden) contra We shall overcome (Palestijnen).

Een persconferentie van de joodse groepen om te protesteren tegen antisemitische uitingen werd later opnieuw verstoord. Niet alleen door Palestijnen, meent Hirschfeld. ‘Het loopt door alle organisaties heen. Dat is het verontrustende. Ik wil de afschuwelijke situatie waarin de Palestijnen leven absoluut niet onderschatten. Maar waarom wordt Israël een ”inhumaan project” genoemd, zoals in de verklaring van de ngo’s? Ik had gehoopt dat de ngo’s hier zouden samenwerken, bruggen zouden slaan. Maar daar is geen sprake van.’

En hoewel het aantal duwers, schreeuwers en querulanten maar klein is, duidelijk is ook dat de solidariteit met de Palestijnen hier in Durban breed wordt gedragen. Kastelozen, inheemse volken en kleinkinderen van kleinkinderen van Afrikaanse slaven staan zij aan zij met de slachtoffers van de ‘fascist’ Ariël Sharon.

De joodse groepen hebben een protestbrief gestuurd naar de organisatoren van het NGO Forum. ‘Zij spreken zich niet uit tegen de antisemitische uitingen’, zegt Hirschfeld. De elf Nederlandse ngo’s waarmee het CIDI gebroederlijk naar Durban is afgereisd, konden het gisteravond niet eens worden over een dergelijk gebaar.

Bron: De Volkskrant – Van onze verslaggever Rob Vreeken