Jom Kipoer getekend door antisemitisme in Scandinavië en Engeland

In Denemarken, IJsland, Noorwegen en Zweden heeft een dagenlange campagne van de Nordic Resistance Movement (NRM) het vizier gericht op Joodse gemeenschappen rondom Jom Kipoer, afgelopen maandag. In 20 steden werden Joden verbaal belaagd, en posters met antisemitische teksten geplakt. Op de Joodse feestdag werd ook een auto in het Engelse Bristol met een groot geel hakenkruis beklad.

Een van vele posters geplakt in het centrum van Stockholm rondom Jom Kipoer: ‘Wist u dat Joodse jongetjes op achtjarige leeftijd worden besneden, en dat de rabbijnen van de gemeenschap het bloed van hun penis zuigen? De Talmoed, het heiligste geschrift van de Joden, staat seks toe met kinderen vanaf drie jaar oud.’

De oorspronkelijk Zweedse neonazistische groepering verklaarde als doel te hebben op Jom Kipoer ‘Noordse mensen bewust te maken van buitenlandse gebruiken en Zionistische overheersingsplannen in de hele Noordse regio’. De Nordic Resistance Movement is actief in heel Scandinavië, en verboden in Finland, waar zij afgelopen week nog een hoger beroepszaak bij het Finse Hooggerechtshof verloren. Bij de actie werden antisemitische posters geplakt in 20 steden in Denemarken, IJsland, Noorwegen en Zweden.

‘Wij waren geschokt om te leren dat een politierechter in Oslo blijkbaar het lef had om posters die Joden beschuldigen van ‘dierenmishandeling, vrouwenmishandeling en pedofilie’ te beschrijven als “vrijheid van meningsuiting” … Dit is een direct dreigement aan de Joodse gemeenschap in drie Scandinavische landen. Blijkbaar heeft de politie van Oslo training in de aanpak van haat nodig,’ schreef Shimon Samuels van het Simon Wiesenthal Center in een open brief aan de Noorse premier Erna Solberg.

De NRM organiseerde in 2017 al eerder een demonstratie in Göteborg tegen Joden op Jom Kipoer, met zo’n 500 deelnemers. 22 leden van de groep, waaronder de organisatie van het protest, werden opgepakt na een gevecht met tegendemonstranten. In september werden bij een straatprotest tegen een andere extreemrechtse groepering in het Zweedse Malmö nog antisemitische Arabische leuzen geroepen.

Israelisch president veroordeelt Engelse autobekladding

Israelisch president Reuven Rivlin trok deze week aandacht voor een antisemitisch incident in Groot-Britannië, eveneens op Jom Kipoer. Bewoners van een straat in de wijk Kingswood in Bristol zagen tot hun schok op de feestdag een enorm hakenkruis geklad op de auto van hun buren. ‘Ik voel mij hier onwel van, zowel als Jood als mens,’ tweette buurtbewoner Nick Bayne.

‘Veroordelende woorden zijn niet genoeg. Wij hebben Holocausteducatie en -herdenking nodig, zodat regeringen en samenlevingen overal deze bedreiging voor Joden actief kunnen bestrijden,’ schreef de Israelisch president.

In december 2019 schorste de Britse Labour-partij Harriet Bradley, een wethouder uit Kingswood bij de gemeente Bristol, voor antisemitisme, nadat deze leden van de Jewish Voice for Labour op Facebook ‘de juiste soort Joden, namelijk linkse kiezers’ had genoemd.