Joodse gemeente: Van der Laan volstrekt oprecht en integer

De intenties van oud-minister Van der Laan met zijn 4 mei-rede in Nieuwspoort waren “volstrekt zuiver, oprecht en integer en hij heeft absoluut nooit gepleit voor het afschaffen van het herdenken.” Dit schrijft de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) in een gezamenlijke verklaring met Van der Laan na een gesprek dat dinsdag plaatsvond. “De Joodse Gemeente betreurt het dat eerder een ander beeld is neergezet.” De NIHS had in een ‘krachtig protest’ de media laten weten dat oud-minister Eberhard van der Laan ‘ongewenst en ongeschikt’ is als burgemeester van Amsterdam. Reden hiervoor zou Van der Laans 4 mei-toespraak in Perscentrum Nieuwspoort zijn.

De NIHS baseerde dit protest echter niet op Van der Laans toespraak zelf, maar op een bericht van persbureau Novum dat citaten gaf die Van der Laan nooit heeft geuit. CIDI noemde dit maandag ‘slordig’:  ‘de Joodse Gemeente gispt Van der Laan ten onrechte’, schreef CIDI op deze website. 

Vergelijk de conclusie van Van der Laan met wat het Novum-bericht (waarop de NIHS zich baseerde) daarvan maakte:
Van der Laan: "Slot. Voor de oorlog voorlopig geen pensioen"
Novum: "Van der Laan: oorlog deels met pensioen"

Na het gesprek van dinsdag is de controverse intussen van de baan. Zowel de NIHS als oud-minister Van der Laan concludeerden dat 4 mei echter een minder geschikte datum is voor "een dergelijk genuanceerd betoog over een dermate emotioneel beladen onderwerp". 

 Klik hier voor de integrale tekst van de 4 mei-rede van Van der Laan (pdf)