Kamer weer tegen terroristenlonen

canvasknopsDe EU moet subsidies aan de Palestijnse Autoriteit korten als blijkt dat de PA terroristensalarissen blijft financieren. Daar moet de regering zich van de Kamer in EU-verband voor inspannen, staat in een gisteren aangenomen motie van Joel Voordewind (ChristenUnie). De motie werd gesteund door CDA, PVV, SGP en VVD.

De Kamer heeft zich al eerder uitgesproken tegen ‘terroristensalarissen’. De Palestijnse Autoriteit maakt sinds 2011 elke maand geld over aan veroordeelde Palestijnen in Israelische gevangenissen, meest terroristen: hoe meer mensen zij hebben gedood, hoe hoger hun straf én hoe hoger hun maandelijkse loon, is de formule. De bedragen kunnen oplopen tot $2500 per maand, ver boven normale lonen in de regio. De Kamer dacht dat er een eind was gekomen aan deze betalingen, maar de PA hevelde eenvoudig het hele “ministerie van Gevangenen” over naar de PLO en de betalingen gingen ongestoord verder. Tot gisteren. De nu aangenomen motie maakt hier een eind aan.

Joel Voordewind (ChristenUnie): “Eerder is afgesproken dat de Palestijnse Autoriteit – waarvan de inkomsten grotendeels uit donaties van EU-lidstaten bestaan – zou stoppen met de betalingen aan gevangen gezette terroristen. Nu keert de Palestijnse Autoriteit het geld echter uit aan de PLO, die de salarissen alsnog betaalt. Daarmee leidt de Palestijnse Autoriteit de EU en Nederland om de tuin en worden terroristen alsnog met Europees geld beloond voor het maken van onschuldige slachtoffers. De ChristenUnie stelt deze betalingen al heel lang, keer op keer, aan aan de kaak. Nu is er voor het eerst een Kamermeerderheid die ook een daad wil stellen tegen de financiering van terreur door de Palestijnse Autoriteit.”

Dit was een van de weinige “Israelvriendelijke” moties die gisteren zijn aangenomen, en een van de weinige waar CDA vóór stemde. CDA-kiezers toonden zich onder meer op Facebook zeer boos en teleurgesteld over het CDA –  dat zich in een opiniestuk in het Nederlands Dagblad nu opwerpt als de gebeten hond, op wie ‘altijd wel iemand boos is’.

Morgen (donderdag) wordt nog gestemd over een motie die een eind moet maken aan het subsidiëren van organisaties die zich inspannen voor een Israelboycot. Ook daarbij zal de stem van het CDA de doorslag geven; bij deze motie is het echter niet mogelijk dat de Christen Democraten tegen stemmen, klinkt het al enige dagen op sociale media.

Foto: Raymond Knops op verkiezingstournee voor CDA, foto CDA-Bergen