Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Nederland

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 22 feb 2018 PFLP PVV TERRORISME

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Nederland, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower schriftelijke vragen ingediend.

Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.

Voor haar terroristische daden werd Odeh in 1970 door een militaire rechtbank in Israel tot levenslang veroordeeld. In 1980 kwam ze echter al vrij, als onderdeel van een gevangenenruil met de PFLP. Toen werden zij en 77 andere gedetineerden geruild voor een Israelische soldaat die in Libanon werd vastgehouden. 

Nu is de veroordeelde terroriste door de Revolutionaire Eenheid en Anakbayan-Europe uitgenodigd om volgende week in de Nassaukerk in Amsterdam te komen spreken. De organisators van de discussieavond noemen Rasmeah Odeh “een groot activiste in de strijd voor rechtvaardigheid voor de Palestijnen en alle onderdrukte volkeren.” De daden van de Palestijnse vrouw laten de ‘revolutionairen’ voor het gemak even achterwege.

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van Odeh, hebben PVV-Kamerleden De Graaf en Markuszower Kamervragen ingediend bij minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees. De PVV’ers willen van de ministers weten of zij de mening delen dat de veroordeelde terroriste “niets in Nederland te zoeken heeft.” De Kamerleden vragen dan ook of de bewindspersonen bereid te zijn Odeh de toegang tot het land te ontzeggen.

Rasmeah Odeh is overigens niet alleen voor de supermarktaanslag veroordeeld. Afgelopen jaar werd ze de Verenigde Staten uitgezet vanwege immigratiefraude. In 1995 immigreerde Odeh naar de VS. Over haar terroristische daad liet ze de Amerikaanse autoriteiten echter niets weten. Hierop heeft de rechtbank het Amerikaanse burgerschap van Odeh ingetrokken en bevel gegeven tot haar uitzetting.

De Amsterdamse VVD heeft aangekondigd dat raadslid Marianne Poot aan de burgemeester gaat vragen of er preventief een Officier van Justitie bij de bijeenkomst aanwezig kan zijn om antisemitische uitlatingen te kunnen constateren en vervolgen.