Kamervragen over veiligheid Joodse studenten

Naar aanleiding van berichtgeving over de veiligheid van Joodse studenten hebben VVD-Kamerleden Hatte van der Woude en Ulysse Ellian Kamervragen gesteld aan de ministers van Onderwijs en van Justitie & Veiligheid. Al eerder werden er Kamervragen gesteld over antisemitische incidenten bij de Universiteit Maastricht.

Onveilige sfeer op universiteiten

Op meerdere universiteiten zijn zowel studenten als docenten actief in activistische BDS-kringen, zowel binnen als buiten de collegezaal. Zo worden studenten tijdens colleges opgejut om Israel te boycotten, worden er activistische bijeenkomsten verkocht alszijnde ‘academisch‘ en worden Joodse en Israelische studenten verbaal aangevallen, bedreigd en beknot in hun vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en worden zij antisemitisch bejegend. Vaak wordt dit gemaskeerd door het te labelen als antizionisme of kritiek op Israel. Ondanks klachten en protesten van Joodse studenten lijkt er weinig tot niets te veranderen binnen de academie.

Helemaal opvallend is Sai Englert, docent Midden-Oosten studies aan de Universiteit Leiden. Zo geeft hij enerzijds colleges over Israel en anderzijds zingt hij pro-Hamas liedjes en neemt hij deel aan anti-Israelprotesten. Ook de initiatiefnemer van de petitie voor een academische boycot van Israel een half jaar geleden is verbonden aan de Universiteit Leiden en was aanwezig bij meerdere panels georganiseerd door de MENA Association, de Leidse studievereniging van Midden-Oosten studies. Naar aanleiding van die petitie benaderde CIDI verschillende rectores magnifici, die vervolgens publiekelijk afstand namen van de petitie. Ook Hester Bijl, rector magnificus, nam op Twitter afstand van de petitie.

Ellian en Van der Woude willen opheldering

Nu willen de twee VVD’ers opheldering van het kabinet over de situatie op de Nederlandse universiteiten. Zij maken zich zorgen over de academische vrijheid en de veiligheid van Joodse en Israelische studenten in Nederland. Zij noemen het zorgelijk dat studenten zich onveilig voelen en willen niet dat universiteiten de nieuwe voedingsbodem voor antisemitisme worden.