Kijk terug naar Einat Wilf over de Palestijnse ‘war of return’

IN EDUCATIE / Door: WEBMASTER / 12 mei 2020 ZOOM-LEZINGEN

Het is wellicht één van de meest controversiële kwesties in de vredesonderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen: het zogenaamde ‘recht op terugkeer‘. Volgens de Palestijnen hebben niet alleen de vluchtelingen van 1948, maar tevens hun nakomelingen, het recht om ‘terug te keren’ naar wat nu de moderne staat Israel is. De Joodse staat heeft hier logischerwijs bezwaren tegen: de massale influx van miljoenen Arabieren zou het einde betekenen van Israel als Joodse en democratische staat.

Volgens velen vormt UNRWA, de aparte VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, dan ook een groot obstakel voor vrede. UNRWA draait de Palestijnen een rad voor de ogen door de illusie van een ‘terugkeer’ naar de dorpen van hun (overgroot)ouders in stand te houden, in plaats van de Palestijnen te helpen te integreren in de landen waar zij nu wonen. Hierdoor wordt een oplossing voor het conflict – waarvoor beide partijen immers water bij de wijn moeten doen – vrijwel onmogelijk.

Wat is het alternatief? 12 mei sprak Einat Wilf, voormalig Knessetlid en gespecialiseerd in het Palestijnse vluchtelingenprobleem, bij CIDI over dit schijnbaar onoplosbare probleem. U kunt deze lezing zoals altijd eenvoudig volgen via onze website en sociale media. Via Zoom kunt u tevens zelf vragen insturen.

Dr. Einat Wilf (1970) is dé expert op het gebied van de Palestijnse vluchtelingenproblematiek. De afgelopen jaren publiceerde ze meerdere boeken over Israel en het zionisme, zoals ‘Winning the War of Words: Essays on Zionism and Israel’. Eerder, tussen 2010 en 2013, was Wilf lid van de Knesset voor de Arbeidspartij en de Onafhankelijkheidspartij van oud-premier Ehud Barak. In deze hoedanigheid bezocht ze in 2012, op uitnodiging van CIDI, het Nederlandse parlement.

Wilf, geboren in Israel, vervulde haar dienstplicht als inlichtingenofficier in de IDF. Vervolgens haalde ze een bachelordiploma aan Harvard, haar MBA aan INSEAD in Parijs en promoveerde ze in de politieke wetenschappen aan de universiteit van Cambridge.

Op 28 april jl. verscheen Wilf’s nieuwste boek, ‘The War of Return: How Western Indulgence of the Palestinian Dream Has Obstructed the Path to Peace’, dat zij schreef met journalist Adi Schwartz. In dit boek beargumenteren Wilf en Schwartz waarom de Palestijnen hun gedroomde ‘recht op terugkeer’ naar wat nu Israel is op moeten geven. Het boek is fysiek te bestellen via Bol.com, of digitaal te lezen via de website van de uitgever.