Kijk mee naar het virtueel debat ‘De gevolgen van annexatie’

IN EDUCATIE / Door: WEBMASTER / 2 jul 2020 ANNEXATIE ZOOM-LEZINGEN

Kijk nu mee naar het virtueel debat ‘De gevolgen van annexatie’ van de LJG Amsterdam en CIDI.

Volgens de Israelische premier Netanyahu is het een “historische kans”: in lijn met het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump mag zijn Likoed-partij sinds 1 juli een voorstel in stemming brengen omtrent het toepassen van Israelisch recht in bepaalde nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. “Een kans die we niet mogen missen,” aldus Netanyahu. De Europese Unie, de Palestijnen en hun andere medestanders denken hier echter anders over. Zij claimen dat er sprake is van annexatie, in strijd met het internationaal recht.

Duidelijk is dat de mogelijke uitbreiding van Israelische soevereiniteit de relatie tussen Israel, andere landen en internationale organisaties zal veranderen. EU-Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell waarschuwde onlangs al dat een annexatie “onvermijdelijk significante gevolgen” zal hebben voor de relatie tussen Israel en de EU. Veel zal echter afhangen van de exacte details van Netanyahu’s plannen: kiest hij ervoor om slechts de grote nederzettingenblokken te annexeren, of de volledige 30 procent die het vredesplan van Trump aan Israel toewijst?

De Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam en CIDI organiseren vanavond een (Engelstalig) online debat over ‘De gevolgen van annexatie’. Drie sprekers – Bert Koenders, Oded Eran en Yossi Klein Halevi – zullen vanuit hun verschillende expertises spreken over de gevolgen van mogelijke Israelische soevereiniteit op delen van de Westoever. De avond zal worden ingeleid door voormalig CIDI-directeur Ronny Naftaniel, en Yoram Stein en Machiel Keestra zullen het debat modereren.

Bert Koenders (1958) is wellicht het meest bekend als PvdA-minister voor Ontwikkelingssamenwerking (kabinet-Balkenende IV) en minister van Buitenlandse Zaken (kabinet-Rutte II). Tussen deze twee ministerschappen in vervulde Koenders verschillende functies bij de Verenigde Naties. Sinds vorig jaar is hij hoogleraar Vrede, Recht en Veiligheid aan de Universiteit Leiden.

Oded Eran (1941) is senior onderzoekspartner bij het toonaangevende Institute for National Security Studies (INSS) in Tel Aviv, waar hij eerder directeur van was. Voordat Eran zich aansloot bij het INSS vervulde hij diverse invloedrijke posities binnen het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo was hij Israels ambassadeur naar de Europese Unie en Jordanië. In de periode 1999-2000 stond hij aan het hoofd van Israels onderhandelingsteam bij de onderhandelingen met de Palestijnen.

Yossi Klein Halevi (1953) is auteur en commentator op het gebied van Joodse en Israelische kwesties. Hij was redacteur van het tijdschrift The New Republic en is hoofdmedewerker van het Shalom Hartman Institute, waar hij samen met imam Abdullah Antepli het Muslim Leadership Initiative coördineert. Het meest recente boek van Klein Halevi, Brieven aan mijn Palestijnse buurman, werd onlangs met medewerking van CIDI naar het Nederlands vertaald. Zijn commentaar verschijnt in toonaangevende bladen, zowel in Israel als daarbuiten.

U bent van harte uitgenodigd om dit debat bij te wonen, vanuit het comfort van uw eigen woonkamer. U kunt hier of via de CIDI-Facebookpagina de lezing volgen. Via de applicatie Zoom is het tevens mogelijk om vragen te stellen aan de deelnemers aan het debat. Wij kijken er naar uit om u online te treffen!

De regering van premier Netanyahu overweegt na 1 juli delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Wilt u hier meer over weten? Lees alle artikelen van CIDI over de mogelijke annexatie →