Minister Koenders zegt Libanon steun toe voor opvang Syrische vluchtelingen

vluchtelingenLibanonMinister van Buitenlandse Zaken Koenders heeft Libanon 25 miljoen euro steun toegezegd voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Koenders sprak maandagavond met zijn Libanese collega Gebran Bassil en bezocht later op de avond ook nog een vluchtelingenkamp. In Libanon zijn momenteel 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen. De Libanese minister Bassil zei tijdens de gezamenlijke persconferentie dat ‘de enige duurzame oplossing voor de vluchtelingencrisis de terugkeer van de vluchtelingen naar veilige gebieden in hun thuisland is’.

Koenders was afgelopen weekend op rondreis door het Midden-Oosten, waaronder Iran, om de politieke, economische en handelsrelaties met deze landen te versterken. Naast de toezegging van de 25 miljoen euro steun beloofde de minister ook om er bij zijn Europese collega’s voor te pleiten meer steun aan Libanon te geven. Europa zal een grotere bijdrage moeten leveren en nauwer samen moeten gaan werken met de landen rondom Syrië om een einde te maken aan het vluchtelingenprobleem.

Gerban Bassil zei dat verdere integratie van de Syrische vluchtelingen in Libanon geen optie is. Omdat het Libanon maar 4,4 miljoen inwoners heeft, leggen de 1,2 miljoen vluchtelingen een grote druk op het land. Koenders sprak zijn grote bewondering uit voor de “veerkracht en solidariteit” van de Libanezen met de opvang van de vluchtelingen. Bassil ziet ook niets in een hervestiging van vluchtelingen in Europa of andere landen die daartoe bereid zijn. Er moet gestreefd worden naar terugkeer van de vluchtelingen naar “veilige gebieden in eigen land”, zei hij.

 
Volgens de Libanese minister is de internationale gemeenschap de toezeggingen die zijn gedaan over financiële steun aan zijn land voor de opvang van de Syrische vluchtelingen niet nagekomen.
 
 
Foto: Libanon neemt al veel langer vluchtelingen uit Syrië op. Hier schrijft een gezin zich in bij de UNHCR in Tripoli. Foto: Mohamed Azakir / World Bank. License CC BY-NC-ND 2.0