Labour-leider Corbyn bezocht graf München-terrorist

De leider van de Britse Labour-partij Jeremy Corbyn heeft in 2014 een ceremonie bijgewoond die één van de München-terroristen eert. De Britse politicus staat al langer onder druk vanwege zijn controversiële standpunten rondom terrorisme. 

Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München werden elf Israelische atleten door Palestijnse terroristen van Zwarte September gegijzeld. Een Duitse reddingspoging mislukte, en  alle elf de Israeli’s en een Duitse politieagent vonden de dood. Vijf terroristen kwamen om en drie werden gearresteerd. Deze drie terroristen werden later echter vrijgelaten door Duitsland toen kapers van een Lufthansa-vliegtuig hun vrijlating eisten. 

Het brein achter de dodelijke gijzelingsactie zou Atef Bseiso, hoofd van de inlichtingen bij de PLO, zijn geweest. In 1992 werd hij in Parijs doodgeschoten, vermoedelijk een wraakactie door de Israelische geheime dienst Mossad. Zijn lichaam werd in Tunesië begraven.

In de linkse krant Morning Star beschreef Corbyn zijn bezoek in oktober 2014 aan de begraafplaats waar Bseiso ligt. In aanloop naar de verkiezingen in Groot-Brittannië – waar Corbyn meedingt naar de zetel van premier – is dit verslag over een ceremonie op de begraafplaats weer opgerakeld. In het artikel door de Labour-leider wordt beschreven dat er kransen werden neergelegd voor ‘slachtoffers van de Mossad’. Corbyn zei in zijn artikel de dag als ‘pijnlijk’ ervaren te hebben. De Britse krant The Sunday Times heeft voor publicatie van het stuitende relaas onderzoek gedaan naar de Tunesische begraafplaats. Meerdere leden van de PLO, waaronder Bseiso, zijn hier ter ruste gelegd en zijn volgens het blad geëerd met kransen.

Verschillende organisaties hebben geschokt gereageerd. Directeur van de Jewish Leadership Council Simon Johnson vindt dat het ‘hoog tijd is dat Jeremy Corbyn zijn standpunten over Palestijns terrorisme duidelijk maakt’. Het bijwonen van een kranslegging van ‘een bekende terrorist die één van de meest beruchte internationale daden van terrorisme heeft geleid’, is volgens Johnson ‘onaanvaardbaar’. Voorzitter van Labour Friends of Israel Jennifer Gerber zei het ‘ongelofelijk’ te vinden. Volgens haar lijkt het bijwonen van de ceremonie te passen in een ‘verontrustend’ patroon van gedrag door de Labour-leider.

Een woordvoerder van Corbyn zelf zegt het verhaal een ‘aaneenschakeling van bijzonder tendentieuze connecties’ te vinden. Volgens de woordvoerder is het ‘vanzelfsprekend’ dat de Britse politicus het München-bloedbad veroordeelt.

Het nieuwe relaas komt bovenop de voortdurende controverse rondom Corbyn’s uitspraken over terrorisme. Volgens de verkiezingskandidaat, die bekend staat om zijn anti-Israel retoriek, zijn terroristische aanslagen het gevolg van Groot-Brittannië’s globale strijd tegen terrorisme. Terroristische organisaties als Hezbollah en Hamas noemt hij zijn ‘vrienden’. De Labour-premierkandidaat weigerde voor lange tijd afstand te nemen van door de IRA gepleegde aanslagen. Sinds zijn aantreden in 1983 als parlementslid heeft Corbyn getracht talloze anti-terrorisme maatregelingen tegen te houden.

Op 8 juni gaan de Britten naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen, waarbij de grootste partij de premier zal leveren. De Conservatives onder leiding van Theresa May liggen nog aan kop in de peilingen, maar deze voorsprong is de laatste tijd ten aanzien van Corbyn’s Labour gekrompen.

 

Bron Foto: Garry Knight / Flickr.

Bronnen: The Sunday Times, Morning Star, The Jewish Chronicle, The Jerusalem Post, The Times of Israel.