Labour neemt sterk afgezwakte definitie van antisemitisme aan

De Britse Labour Party heeft deze week nieuwe interne richtlijnen aangenomen over de omgang met antisemitisme binnen de partij. Onderdeel van de richtlijnen is een sterk afgezwakte versie van de internationaal erkende antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

Dat schrijft The Jewish Chronicle woensdag. De zet van Jeremy Corbyn’s partij wordt opnieuw fel bekritiseerd door Joodse organisaties. Labour ligt al langer onder vuur vanwege talloze schandalen rondom antisemitisme.

Volgens de nieuwe controversiële Labour-regels omtrent antisemitisme, die gebruikt gaan worden om disciplinaire maatregelen te kunnen treffen tegen antisemitische partijleden, kunnen dubieuze uitspraken alleen antisemitisch zijn als opzet wordt aangetoond. Ook heeft de partij slechts 7 van de 11 voorbeelden van antisemitisme, die zijn opgenomen in de IHRA-definitie, overgenomen. Dat blijkt uit het uitgelekte document, in handen van een journalist van LBC.

Zo is het volgens de Labour-richtlijnen niet antisemitisch om te beweren dat Joden loyaler zijn aan Israel, dan aan het land waar ze wonen. Ook het voorbeeld waarin vergelijkingen tussen Israel en nazi-Duitsland antisemitisch worden genoemd, is weggelaten. De volledige definitie – inclusief alle voorbeelden – werd eerder al aanbevolen door (onder andere) de Britse overheid en het Europees Parlement.

Volgens de Jewish Labour Movement (JLM) is de poging van Labour om de IHRA-definitie te herschrijven een “rode lijn voor JLM en de hele Joodse gemeenschap”. In een open brief roept de organisatie Labour op om de volledige definitie over te nemen. “We moeten antisemieten geen ‘verlaat de gevangenis zonder te betalen’-kaart geven”, schrijft JLM woensdag.

Jeremy Corbyn is donderdagavond te gast bij de Nederlandse Partij van de Arbeid (PvdA). In het Paard van Troje in Den Haag gaat Corbyn met PvdA-leider Lodewijk Asscher in gesprek over belastingontwijking. Asscher heeft, na een bezorgde brief van CIDI-directeur Hanna Luden, toegezegd Corbyn aan te spreken op zijn omgang met het antisemitismeprobleem binnen de Labour Party.