Lynchpartij in Jeruzalemse synagoge

Jeruzalem aanslag 18 november 2014Vanmorgen zijn vier mensen vermoord en minstens acht gewond door twee Palestijnen in de Jeruzalemse wijk Har Nof. Zij vielen tijdens de ochtenddienst de Bnei Torah-synagoge op de aanwezigen aan met pistolen, hakbijlen en messen. Later zijn zij tijdens een vuurgevecht met de politie gedood. Twee van de acht gewonden zouden in kritieke toestand verkeren.

Aan deze aanslag ging een hele serie aanslagen door eenlingen vooraf, vooral in Jeruzalem. Burgemeester Barkat verklaarde dat de stad zich in zal blijven zetten om terreur te bestrijden en de veiligheid voor de bewoners van Jeruzalem te waarborgen. Hij riep de regering op om voldoende troepen in te zetten in het straatbeeld van Jeruzalem om de kans op dergelijke aanslagen tot een minimum te beperken. Ook riep hij de internationale gemeenschap op om de bloedige aanslag te veroordelen.

Premier Netanyahu en minister Lieberman van Buitenlandse Zaken stelden de ophitsing door Hamas én PA-president Abbas verantwoordelijk voor de aanslag. Lieberman nam als voorbeeld de uitspraak van Abbas dat Joden de Tempelberg niet mogen “verontreinigen” met hun aanwezigheid.