Macron: antizionisme is een nieuwe vorm van antisemitisme

Antizionisme is een heruitvinding van antisemitisme. Aldus de Franse president Emmanuel Macron. Hij deed de uitspraak bij een holocaustherdenking in Parijs afgelopen zondag.

Afgelopen zondag werd de Vel d’Hiv razzia, die 75 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, herdacht. Tijdens deze massa-arrestaties werden 13.152 joden, waarvan 4.000 kinderen, door de nazi’s in Parijs opgepakt. De opgepakte joden werden in het Vélodrome d’hiver stadion verzameld, waarna ze naar Auschwitz werden gedeporteerd.

De Franse president hield een lange toespraak bij de ceremonie. Over antizionisme had hij het volgende te zeggen:

We zullen ons nooit overgeven aan de boodschappen van haat. We zullen ons nooit overgeven aan antizionisme, want dat is een heruitvinding van antisemitisme.

Ook nam Macron, net als voorgaande Franse leiders, verantwoordelijkheid voor Vel d’Hiv deportaties. Over de Franse collaboratie was er enige tijd discussie. Volgens oud-presidentskandidaat Marine Le Pen kan Frankrijk niet verantwoordelijk gehouden worden voor de acties van het Vichy-regime dat met Nazi-Duitsland collaboreerde. Hier gaat president Macron niet in mee: naar Le Pen en consorten refereerde hij op de herdenking als “politici die de waarheid willen omdraaien”.

Bij de ceremonie was ook de Israelische premier Benjamin Netanyahu op uitnodiging van Macron aanwezig. Verschillende anti-Israel organisaties hadden aangekondigd tegen zijn aanwezigheid bij de holocaustherdenking te zullen protesteren.

In zijn toespraak prees Netanyahu Franse burgers die joden in bescherming namen. Ook was de Israelische premier dankbaar voor “Chirac en zijn opvolgers”, omdat zij “de waarheid durven te vertellen”. Daarmee verwees de Likud-politicus naar het feit dat toenmalig president Chirac in 1995 voor het eerst namens Frankrijk excuses aanbood voor de collaboratie aan de holocaust.

Na de herdenking werd Netanyahu op het presidentiële verblijf van Macron verwelkomd. Daar hadden de twee leiders hun eerste vergadering met elkaar.

 

Bronnen: The Times of Israel, The Jerusalem Post, The Jewish Chronicle.