Marokkaans muziekfestival brengt joden en moslims bij elkaar

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 2 nov 2009 DIALOOG

Een muziekfestival voor joden en moslims in de Marokkaanse havenstad Essaouira moet de twee bevolkingsgroepen bij elkaar brengen en politieke scheidslijnen helpen doorbreken, aldus festivaldirecteur en oprichter Andre Azoulay.

Tijdens de zesde editie van het festival, genaamd Andalousies Atlantiques, spelen Joodse en Arabische artiesten samen voor eengevarieerd publiek van toeristen, buitenlanders, joden en moslims.

De drijvende kracht achter dit muziekfestijn is Andre Azoulay, eenMarokkaanse zakenman en adviseur van de Marokkaanse koning Mohammed VI. Hij is opgegroeid in Essaouira, de stad waar het festival plaatsvindten waarvan hij zegt dat joden en moslims samen leefden. Debevolkingsgroepen gingen de hele geschiedenis door op een natuurlijkemanier met elkaar om.

Met het weekend wil hij aantonen dat diemanier van leven nog steeds mogelijk is, ondanks de metamorfose die de havenstad is ondergaan. Het festival moet een reconstructie zijn vanhoe de werkelijkheid was en moet de groepen weer bij elkaar te brengen.Azoulay wil verzoening brengen in een politieke situatie waarin mensenop gespannen voet met elkaar leven. Het is een les in tolerantie.

Naast dit festival organiseert Andre Azoulay ook nog andere festiviteiten in de havenstad, waaronder het grootste festival ter wereld met Gnaoua-muziek.