Medewerker Erekat gearresteerd wegens ‘spionage voor Israel’

erekatEen medewerker van het PLO-Onderhandelingskantoor is gearresteerd op verdenking van “collaboratie met Israel”, berichtte het nieuwsagentschap Ma’an van de Palestijnse Autoriteit (PA) zondag. De man, wiens naam niet is genoemd, werkte al twintig jaar bij deze afdeling. Ook het Israelische dagblad Ha’aretz meldde de arrestatie.

De verdachte zou al voor het onderhandelingsteam werken sinds de tijd dat de huidige PA-president Mahmoud Abbas aan het hoofd van die afdeling stond. Voorafgaand aan zijn arrestatie zou hij maandenlang zijn gevolgd. De laatste weken zou dit onderzoek voldoende bewijsmateriaal hebben opgeleverd om hem te arresteren.

Volgens een PLO-zegsman van de Israelische krant Ha’aretz had de arrestant een hoge positie. Hij zou rapporten hebben samengesteld over de feitelijke situatie in de Westoever. Tegenover Ma’an ontkent de PLO dit. “De gearresteerde is geen lid van de onderhandelingsadviseurs en heeft nooit bijeenkomsten bijgewoond van het onderhandelingsteam”, zei een anonieme PLO-functionaris tegen Ma’an.

Een hooggeplaatste bron bij de Palestijnse veiligheidsdienst zei, ook anoniem, tegen Ma’an dat de verdachte gevangen zit in Ramallah. Hij zou hebben bekend dat hij informatie had doorgespeeld aan de Israelische autoriteiten, maar het onderzoek is nog niet afgerond. Palestijnse veiligheidsdiensten, juridische en politieke organisaties voeren nu een intern onderzoek uit om te beoordelen hoeveel schade de ex-werknemer heeft aangericht en om meer bewijsmateriaal tegen hem te verzamelen.

Dit is niet het eerste bericht over een lek bij het PLO-onderhandelingsteam en niet voor niets benadrukken PLO-bronnen dat de gearresteerde een ondergeschikte functie zou hebben gehad. In 2011 kreeg Al Jazeera, dat wordt gefinancierd door Qatar, 1.600 interne documenten in handen over Palestijns-Israelische onderhandelingen tussen 1999 en 2010. Zij werden gepubliceerd als de ‘Palestine Papers’. Het ging om documenten over de gesprekken tussen de Israelische en Palestijnse teams, inclusief notulen van de bijeenkomsten.

Uit deze Palestine Papers bleek dat Palestijnse onderhandelaars concessies hadden aangeboden aan Israel die, schrijft Ma’an, ‘niet strookten met het gepubliceerde beleid en met de publieke opinie over het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen, over het lot van Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnse staat, en over de grenzen van zo’n toekomstige staat.’ De PA deed dit lek destijds af als een poging van Qatar om de Palestijnse Autoriteit te ondermijnen en door haar af te schilderen als te Israelvriendelijk.

 

Saeb Erekat ontkent dat de verdachte een hoge functie had.
Foto: U.S. Islamic World Forum, 2012 (CC BY-NC-ND 2.0) via WIKI-Commons