9.000 coronabesmettingen in Israel per dag

IN ISRAEL / Door: J F / 2 okt 2020 CORONAVIRUS FEESTDAGEN

Donderdag telde Israel voor het eerst meer dan 9.000 coronabesmettingen van COVID-19 in één dag. Het land gaat opnieuw een weeklange feestdag onder lockdown-omstandigheden in: Soekot, het Loofhuttenfeest. En net als bij iedere Joodse feestdag, verschilt de mate en manier waarop mensen zich aan de officiële richtlijnen houden.

Verpleegafdeling in Tel Aviv (Foto: Reuters/Ronen Zvulun)

Zo’n een op de zeven afgenomen coronatests blijkt momenteel positief. Het dodental ligt op 1.622, met rond de 30 doden per dag gedurende de afgelopen week. 2,5 miljoen Israeli’s hebben sinds maart het informatienummer van de politie gebeld met vragen over de soms verwarrende nieuwste coronarichtlijnen. Het noodhulpteam van het leger opent nieuwe medische faciliteiten, met expertise opgedaan door de jaren heen in buitenlandse rampgebieden.

Alsnog feestloofhutten

Soeka’s (loofhutten) in Jeruzalem (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Veel ultra-orthodoxe gemeenschappen hebben alsnog enorme soeka’s (loofhutten) gebouwd voor de feestdagen. Het Loofhuttenfeest wordt met name in ultra-orthodoxe kringen gevierd in grote groepen. Meerdere chassidische organisaties in Jeruzalem hebben al enorme feestloofhutten voor honderden mensen gebouwd, en verklaard ook dit jaar het feest op traditionele wijze te willen vieren. “We zijn niet bang voor de politie. Dan betalen wij maar die boete van 50.000 sjekel, en dat was het dan,” volgens één organisator uit Mea Shearim.

De regering heeft aangekondigd een boete van 500 sjekel (zo’n €125) op te leggen aan iedereen die in andermans loofhut aangetroffen wordt. De politie heeft gewaarschuwd hard op te treden tegen overgrote feesthutten.

Ynet bericht dat sommige charedi’s een andere manier gevonden hebben om Soekot met hun hele familie te vieren. Er zijn blijkbaar gevallen bekend van mensen die hun hele familie met het coronavirus hebben aangestoken, om gedurende het weeklange feest gratis in een coronahotel te mogen verblijven. Daar hoeven de meeste coronamaatregelen niet te worden nageleefd: iedereen heeft immers het virus al. Duizenden Israeli’s vluchtten al naar het buitenland om aan de lockdown op vakantiebestemmingen in Bulgarije of Griekenland te ontkomen.

Rond de 40% van Israelische coronapatienten is ultra-orthodox. Ultra-orthodoxen maken iets minder dan 10% uit van de Israelische bevolking. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri (Shas) worden er meer coronabesmettingen in de ultra-orthodoxe gemeenschappen geteld, omdat zij zich vaker zouden laten testen dan de seculiere bevolking. “De overweldigende meerderheid van de ultra-orthodoxe gemeenschap houdt zich aan de richtlijnen, meer dan welke gemeenschap dan ook,” benadrukte de minister.

Ook Gaza in lockdown

Beveiligingspersoneel bij een ziekenhuis in Gaza (Foto: AP)

De opleving van het virus raakt ook de Palestijnse gebieden. Hamas heeft de stranden, moskeeën, restaurants en kappers van Gaza gesloten, en er geldt een avondklok en mondkapjesplicht.

De Palestijnse Autoriteit telde in de afgelopen 24 uur 545 nieuwe coronabesmettingen en drie doden.