Minister Blok noemt antisemitische uitspraken Abbas “onacceptabel”

Het Kabinet vindt de antisemitische uitspraken van de Palestijnse president Mahmoud Abbas “onacceptabel.” Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok weten in antwoord op Kamervragen van Kees van der Staaij (SGP) en Joël Voordewind (ChristenUnie).

Op 30 april hield PA-president Abbas een toespraak waarin vele antisemitische uitspraken en samenzweringstheorieen de revue passeerden. Naar aanleiding hiervan dienden Van der Staaij en Voordewind schriftelijke vragen in bij de minister van Buitenlandse Zaken. De Kamerleden wilden onder andere weten of het Kabinet de uitspraken veroordeelt.

“onacceptabele delen”
In zijn beantwoording laat minister Blok weten dat het Kabinet vindt dat de speech van Abbas “onacceptabele delen bevat.” Hierbij deelt de Nederlandse regering de mening van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini, die in een statement de antisemitische uitspraken al had veroordeeld. 

Veroordeling in een tweet
Volgens Blok had Nederland in een tweet op 3 mei al aangegeven de verklaring van Mogherini te onderschrijven. Blijkbaar blijft de Nederlandse regering dus niet achter op het gebied van digitale diplomatie. Op het Engelstalige twitter-account @DutchMFA is inderdaad een statement te vinden waarin wordt aangegeven dat Nederland de EU-verklaring ondersteunt die spreekt van “onacceptabele opmerkingen aangaande de oorzaken van de Holocaust en Israels legitimiteit.” Van een officiële verklaring vanuit Nederland dat verder gaat dan een tweet waarin de EU-verklaring wordt onderschreven, is echter geen sprake.

Minister Blok laat tevens weten dat de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah heeft geprotesteerd bij de Palestijnse Autoriteit. Hierbij is door Nederland aangegeven dat het “delen van de speech fout, onnodig, onbehulpzaam, onrechtvaardig en ongelukkig acht.” Dit protest heeft Nederland in de VN-veiligheidsraad herhaald. De vertegenwoordiger van de EU heeft namens de EU-lidstaten een vergelijkbare boodschap aan de PA afgegeven, aldus de VVD-bewindsman. 

Uitspraken bemoeilijken twee-statenoplossing
In zijn antwoorden laat de minister van Buitenlandse Zaken weten de zorgen te delen dat de uitspraken van Abbas niet bijdragen aan de kans van slagen van het vredesproces. Hierbij haalt Blok een rapport van het Kwartet aan, waarin opruiende kritiek als een van de trends genoemd wordt die de twee-statenoplossing bemoeilijken.

Als kanttekening noemt de minister dat er ook in de Israelische politiek uitspraken worden gedaan die eveneens “onbehulpzaam” zijn. Als voorbeeld noemt Blok suggesties van Israelische politici om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren en opmerkingen dat alle Palestijnen terroristen zouden zijn. “Het kabinet is van mening dat dergelijke uitspraken het wederzijds vertrouwen ondergraven en een klimaat scheppen, waarbij beide partijen meer en meer vast komen te zitten in hun eigen posities en gelijk.”

Geen consequenties
Voordewind en Van der Staaij wilden van minister Blok weten of de uitspraken van Abbas politieke en financiële consequenties hebben. De VVD-bewindsman laat weten dat het Kabinet geen aanleiding ziet om de Nederlandse steun aan de Palestijnse gebieden (gedeeltelijk) op te schorten of te beëindigen. Nederland heeft namelijk net als de EU, “nadrukkelijk stelling genomen tegen de uitspraken en president Abbas heeft zijn excuses aangeboden.”