Minister van Defensie Yaalon stapt op

MosheYaalonNetanyahu wil de basis voor zijn kabinet verstevigen; de ontwikkelingen volgen elkaar in sneltempo op. Vorige week nog leken gesprekken met oppositieleider Isaac Herzog zo goed als rond; nu is het idee van een eenheidsregering van de baan en zal Netanyahu naar verwacht Lieberman benoemen tot minister van Defensie. De huidige minister van Defensie, Moshe Yaalon, heeft vanochtend zijn ontslag als minister ingediend en aangekondigd dat hij voorlopig uit de politiek stapt.

Benjamin Netanyahu zou Yaalons portefeuille woensdag al hebben aangeboden aan de nationalistische Avigdor Lieberman. Yaalon zou mogelijk Buitenlandse Zaken krijgen, maar hij maakte via Twitter bekend dat hij de premier had geïnformeerd dat hij zijn ministerspost neerlegt en “een pauze van het politieke leven” zal nemen. Na Netanyahu’s gedrag en de recente ontwikkelingen heeft hij geen vertrouwen meer in Netanyahu, tweette hij. 

De Israelische media zijn niet blij met deze ontwikkeling. Yaalon is een voormalig hoofd van de Israelische strijdkrachten. Volgens Israelische commentatoren heeft hij in zijn tijd als minister de banden met het Pentagon aan kunnen halen, waardoor hij een tegenwicht kon bieden aan de botsingen tussen Netanyahu en de Amerikaanse president Barack Obama.

De mogelijke opvolger van Yaalon, Avigdor Lieberman, is daarentegen een onervaren militair (dat weegt in Israel heel zwaar) en staat bekend om zijn harde uitspraken tegen de Palestijnen, de Arabische minderheid die in Israel woont en ook tegen de belangrijke regionale veiligheidspartner Egypte. Bovendien zou hij volgens de berichten onder meer de invoering van de doodstraf voor terrorisme eisen als voorwaarde voor kabinetsdeelname van zijn partij. 

Het kantoor van de Israelische premier wilde geen uitspraken doen over de ontslagaankondiging van Yaalon en de mogelijke benoeming van Lieberman. De opname van Yisrael Beitenu zou Netanyahu’s coalitie versterken met mogelijk zes zetels, waardoor hij op 67 van de 120 zou komen. Maar zeker is die deelname nog niet, en ook binnen Liebermans partij rommelt het.

Foto: Moshe Yaalon