Namenmonument in Wertheimpark

OEr komt een Holocaust Namenmonument Nederland in Amsterdam met daarop de namen van alle uit Nederland gedeporteerde slachtoffers van de sjoa. De gemeente stemde 18 maart in met de voorgenomen locatie ervan, waarover nog wel een inspraakprocedure wordt gevoerd. Ook moeten de kosten nog worden bijeengebracht.
 
Het plan, dat acht jaar geleden werd gelanceerd, is om het monument in september 2015, 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog, te onthullen in het Wertheimpark in Amsterdam. Hier staat ook al het Auschwitzmonument. Om die reden gingen er ook stemmen op om het op een andere plaats te zetten, bijvoorbeeld op het Waterlooplein. (Klik hier om daarover een opiniestuk te lezen. http://www.niw.nl/dure-namenwand7897/)
 
Het Namenmonument is een inititatief van het Nederlands Auschwitz Comité (NAC). Het moet een blijvende herinnering worden aan de 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s uit Nederland zijn gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen. Zij kregen geen graf, en de nabestaanden hebben daardoor geen plek om hen te herdenken. Daar wil het NAC met dit momument iets aan doen.

De Pools-Joodse architect Daniel Libeskind zal het monument ontwerpen. Libeskind ontwierp onder meer het Jüdisches Museum in Berlijn en het nieuwe 1 World Trade Center in New York. De kosten voor het monument bedragen ca. 5 miljoen euro. Het Nederlands Auschwitz Comité hoopt dit bedrag via particulieren, bedrijven, fondsen en overheden bijeen te krijgen.
 
Het monument heeft een eigen website, www.namenmonument.nl. Klik door om meer te lezen, een donatie te doen of de naam van een slachtoffer te adopteren.

 

 

Foto: Ishmael Orendain