Netanyahu spreekt Poetin over Russische aanwezigheid in Syrië

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 21 sep 2015 HEZBOLLAH IDF RUSLAND SYRIE

Russian_SU-27Premier Netanyahu praat vandaag in Moskou met de Russische president Poetin over de bewapening van het Syrische leger en de aanwezigheid van Russische soldaten daar. Israel maakt zich bezorgd over het risico dat geavanceerde wapens in handen vallen van extremistische groepen die in Syrië aan beide kanten meevechten. Israel wil ook botsingen voorkomen tussen het Russische leger en het Israelische, dat Israels noordgrens bewaakt. De ongerustheid hierover blijkt wel uit het feit dat Netanyahu reist samen met stafchef Gadi Eizenkot van het Israelische leger en het hoofd van de militaire inlichtingendienst, Herzl Halevy.

Ook bestaat het risico dat Russische soldaten worden getroffen als zij wapens vervoeren. Israel heeft het bevestigd noch ontkend, maar heeft waarschijnlijk al diverse keren wapentransporten gebombardeerd die wapens dreigden te brengen naar extremistische groeperingen. Een daarvan is Hezbollah, dat meevecht mee aan de kant van het regime-Assad maar een gezworen vijand is van Israel.

Netanyahu wil afspraken maken met Poetin om conflicten en aanvaringen te voorkomen en om te voorkomen dat Rusland Hezbollah voorziet van geavanceerde wapens, die het tegen Israel zou kunnen gebruiken.

Rusland steunt al vanaf het begin het regime-Assad in de Syrische burgeroorlog. Er zijn al Russische ‘adviseurs’ en technici in Syrië en de laatste weken zou Poetin bovendien tanks naar Syrië hebben gestuurd. Verwacht wordt dat Moskou een marinebasis wil versterken in de havenstad Latakia aan de Syrische kust. Volgens Haaretz zijn er al Russische straaljagers in Noord-Syrië. Het risico dat Israelische straaljagers slaags zouden raken met Russische noemt Yediot Ahronot een ‘nachtmerrie-scenario’.

Foto: Een Russische Su-27 in 2014,  http://www.defenceimagery.mod.uk for reuse under the OGL (Open Government License).