Nieuwe Palestijnse premier wijst vredesplan bij voorbaat af

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: SAMUEL JONG / 17 apr 2019 FATAH

De nieuwe Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh wijst het Amerikaanse vredesplan, dat nog niet eens is gepresenteerd, bij voorbaat af.

Instabiele regering

Na veel moeite en zonder verkiezingen is er nu een nieuwe Palestijnse premier: Mohammad Shtayyeh. Hoewel president Abbas wilde dat de nieuwe regering ook steun van de Hamas-gezinde PLO-facties zou hebben, is dat niet gelukt. Shtayyehs regering zal dan ook alleen controle over de Westelijke Jordaanoever hebben. In Gaza blijft Hamas heer en meester. En een Palestijnse eenheidsregering blijft ver weg.

De steun voor Fatah onder de Palestijnse bevolking neemt af. Mede om deze reden zijn er al sinds 2006 geen verkiezingen meer georganiseerd. Bovendien bevindt de Palestijnse economie zich in een crisis. Die is sterk afhankelijk van economische hulp. Zowel de VS als Israel hebben de Palestijnse Autoriteit op hun subsidie gekort omdat de PA nog steeds uitkeringen aan terroristen uitbetaalt. Als gevolg krijgen ambtenaren nog maar de helft van hun salaris, wat de binnenlandse consumptie ook negatief beïnvloedt.

Bij voorbaat tegen vredesplan

Om de steun van de bevolking terug te winnen, sloeg Shtayyeh dinsdag in zijn eerste vraaggesprek als premier een harde toon aan. Zo beschuldigde hij de Verenigde Staten ervan een “financiële oorlog” tegen zijn volk te voeren en stelde hij dat het Amerikaanse vredesplan “doodgeboren” zal zijn. “Er zijn in Palestina geen partners voor Trump. Er zijn geen Arabische partners voor Trump en er zijn geen Europese partners voor Trump”, aldus Shtayyeh.

De nieuwe premier stelt dat ieder vredesvoorstel dat belangrijke Palestijnse eisen niet inwilligt door de “internationale gemeenschap” zullen worden afgewezen. Ook is Shtayyeh van mening dat alle onderhandelingen op de stichting van een internationaal erkende Palestijnse staat gericht moeten zijn. Hiermee lijkt hij voor te sorteren op een Amerikaans vredesplan dat een beperktere reikwijdte zou hebben en niet op termijn tot een Palestijnse staat zou leiden, maar in plaats daarvan bijvoorbeeld de economische ontwikkeling zou bevorderen. Een dergelijk plan is voor de nieuwe regering op de Westoever onacceptabel.

Maar Shtayyeh lijkt, gezien zijn opmerking over het “doodgeboren” vredesakkoord dat nog niet eens is gepresenteerd, hoe dan ook niet van zins om met een open blik een nieuwe ronde onderhandelingen in te gaan. Ook niet als die onderhandelingen wél tot een staat zouden leiden. Het zou niet de eerste keer zijn dat het Palestijnse leiderschap een vredesvoorstel verwerpt.