No Hate, No Fear: demonstratie in New York tegen antisemitisme

Vandaag vond in New York een optocht plaats uit solidariteit met de slachtoffers van de onlangse golf van antisemitische aanslagen. Onder het motto No Hate. No Fear waren volgens bronnen meer dan 10,000 mensen op de been om te laten zien dat antisemitisme geen plek heeft in New York.

De optocht begon om 11 uur ’s ochtends plaatselijke tijd in Manhattan. Via de Brooklyn Bridge liepen deelnemers naar Brooklyn, een stadsdeel waar bijna een kwart van de bevolking Joods is. Meerdere van de antisemitische aanvallen op orthodoxe Joden onlangs vonden hier plaats.

Na Israel kent New York de grootste Joodse bevolking ter wereld.  

In een redactioneel artikel heeft de New York Times haar lezers afgelopen week opgeroepen om vandaag mee te lopen.

“New York is onuitwisbaar gevormd door haar Joodse bevolking. Toch zijn sommigen gaan geloven dat Joden niet meer welkom zijn en niet hier horen (…) Hoe prachtig zou het zijn om duizenden mensen, Joden en niet-Joden, arm in arm te zien lopen door de straten van Brooklyn?”, vroegen de schrijvers zich af. 

De optocht is georganiseerd door een aantal Joodse organisaties, waaronder Anti-Defamation League en de Jewish Community Relations Council van New York.

Gemoedelijke sfeer

“Het is hartverwarmend om deze steunbetuiging te zien”, zei gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo aan het begin van de optocht. “Meer dan 10,000 mensen zijn hierop afgekomen om hun liefde en steun aan de Joodse gemeenschap te tonen. Dat is New York op haar best.”

Naast Cuomo waren ook burgemeester Bill de Blasio en congresleden Jerry Nadler en Max Rose (beiden van de Democratische Partij) aanwezig. Ook de progressieve politica Alexandra Ocasio-Cortez heeft laten weten mee te lopen.

Volgens CIJO-voorzitter Jonas Polman, die meeliep in de optocht, is de sfeer gemoedelijk. “Er lopen mensen van allerlei achtergronden mee. Onder Joden is het hele spectrum van seculier tot orthodox vertegenwoordigd. Het is mooi om te zien dat zo veel mensen tegen dit probleem samenkomen.”

Antisemitische aanslagen

De Joodse bevolking in New York en omgeving zijn de afgelopen weken opgeschrokken door een aantal antisemitische aanvallen.

Halverwege december werden drie mensen gedood bij een aanslag op een koosjere supermarkt in het nabijgelegen Jersey City. Op de voorlaatste nacht van het lichtjesfeest Channoeka werden vijf mensen neergestoken bij een religieuze dienst in Monsey. Eén van hen is er slecht aan toe. Nog een aantal geweldsincidenten, met name tegen herkenbaar orthodoxe Joden, wordt een antisemitisch karakter toegeschreven.

De politie meldt 421 haatmisdrijven in New York over het jaar 2019. Meer dan de helft hiervan zou op Joden gericht zijn.