Roep om actie na “terreurdaad” in Monsey, New York

Afgelopen zaterdagavond zijn vijf mensen gewond geraakt bij een aanval op een Chanoekaviering in Monsey, een plaats net ten noorden van New York. Twee van hen zijn zwaargewond en worden nog steeds behandeld in het ziekenhuis. De dader is inmiddels opgepakt.

Reacties uit de Amerikaans-Joodse gemeenschap tonen verwarring tussen moed enerzijds en angst over antisemitische aanvallen in New York anderzijds, die een ‘epidemie’ lijken te zijn geworden. Critici menen dat er tot zaterdag laks is gereageerd op de zes antisemitische geweldsincidenten van de afgelopen paar dagen, waarvan met name orthodoxe Joden het doelwit waren.

“Binnenlands terrorisme”

De gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo heeft de aanval van zaterdag veroordeeld als “binnenlands terrorisme” – uiteraard een zware term in de Amerikaanse politiek. Volgens hem had de dader de intentie een grotere groep te raken dan alleen degenen die hij fysiek verwond had. “Dit zijn terroristen in ons land die terroristische aanslagen op andere Amerikanen uitvoeren, en ik wil dat de wetten van onze staat het als zodanig behandelen”, zei hij in een persconferentie voor het huis waar de aanval plaatsvond.

Vier religieus-Joodse politici uit New York hebben in een open brief aan Cuomo aangedrongen om concrete acties te ondernemen tegen de nieuwe golf van antisemitisme. Chaskel Bennett, woordvoerder van de Flatbush Jewish Community Coalition, sluit zich bij hun boodschap aan. “Onze gekozen vertegenwoordigers zeggen de juiste dingen, maar wij als gemeenschap hebben deze retoriek al gehoord. Toch zijn de aanvallen toegenomen, niet afgenomen. De frustratie en angst zijn tastbaar geworden. Woorden alleen zijn niet genoeg.”

Ook president Trump heeft de aanslag in een bericht op Twitter veroordeeld. “We moeten allemaal samenkomen om het kwaad van antisemitisme te bestrijden, confronteren en uit te wissen”. 

Traditionele vijanden

Volgens Batya Ungar-Sargon, columnist voor het dagblad The Forward, zijn reacties op de laatste reeks antisemitische geweldsincidenten ondermaats. De dodelijke aanslagen op synagogebezoekers in Pittsburgh en Poway werden uitgevoerd door blank-superioriteitsdenkers. Wat opvalt aan de laatste incidenten, waaronder de aanslag in Monsey en de dodelijke aanslag in Jersey City, is dat ze niet door extremisten uit deze hoek zijn uitgevoerd.

“Wie antisemitisme wil bestrijden, kan niet zomaar zijn traditionele vijanden de schuld geven – wat in de tijd van Trump voor de meeste mensen toch niet werkt”, merkt Ungar-Sargon op.

Naast Israel geldt New York als het centrum van orthodox-Joods leven wereldwijd. De stad staat bekend als veilige plek om een Joodse identiteit uit te dragen. Zaterdag lijkt echter bij velen een keerpunt te zijn, waarbij zorgen die tot onlangs alleen in het collectief geheugen van de Joodse gemeenschap leefden, langzaam weer naar de oppervlakte komen.