Dodelijke aanslag op synagoge in Poway, Californië

Bij een aanslag op een Chabad-synagoge in Poway, Californië zijn een dode en drie gewonden gevallen. De schutter, die is opgepakt door de politie, is een 19-jarige man uit San Diego.

Rond half twaalf lokale tijd, op de laatste dag van Pesach, opende de schutter het vuur bij de synagoge in voorstad Poway ten noordoosten van San Diego. Hierbij is een vrouw om het leven gekomen en vielen drie gewonden. Ondanks dat de dader een AR-15 semiautomatisch geweer bij zich had, gaf hij zich zonder verzet over aan de politie. Volgens sheriff William Dore had de terrorist zijn locatie telefonisch met de autoriteiten gedeeld vlak na zijn daad. 

De terrorist had een manifest achtergelaten waarin hij zichzelf omschrijft als een witte nationalist. In de verklaring zegt de schutter te zijn geïnspireerd door de aanslag op moslims in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 50 doden en tientallen gewonden vielen. 

In reactie op de aanslag wordt extra gepatrouilleerd in de buurt van gebedshuizen, zo heeft de lokale politie laten weten. De beschieting komt een halfjaar na de aanslag op een synagoge in Pittsburgh. Bij deze aanval door een rechtsextremist vielen toen elf doden.

Op Twitter reageert Poway-burgemeester Steve Vaus: “Haat heeft geen plek in welke gemeenschap dan ook… en al helemaal niet in Poway. We zullen onze armen om elkaar heen slaan en door deze tragedie lopen als de familie die we altijd zijn geweest en altijd zullen zijn.”

Het CIDI verklaart zich solidair met de Joodse gemeenschap in Poway en betuigt haar medeleven aan de slachtoffers en de nabestaanden van deze verschrikkelijke aanslag. Terrorisme en antisemitisme horen nergens ruimte te krijgen.