Olympisch deelnemersbewijs teruggevonden na 39 jaar

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 24 feb 2011 MUNCHEN

Toen de automonteur en worstelaar Eliezer Halfin in 1972 door Palesijnse terroristen tijdens de Olympische Spelen in München werd vermoord, had hij weinig persoonlijke bezittingen. Iets wat hij wel had en ook bij zich had toen hij werd vermoord, was zijn Olympisch inschrijvingsbewijs. Deze week, na 39 jaar, werd het eindelijk aan zijn nabestaanden teruggegeven.

Vorige maand bleek dat het certificaat gevonden was door een Duitse politieagent, Holz Tieman, die in 1972 een van de eerste agenten ter plaatse was. Tijdens de Olympische Spelen van 1972 werden 11 Israelische Olympische sporters ontvoerd en later vermoord door terroristen. Tieman heeft het certificaat tot aan zijn dood bewaard. Zijn zoon vond het document tussen zijn vaders papieren en gaf het aan de Israelische ambassade in Duitsland.

Op woensdag 23 februari gaf Danny Ayalon, de Israelische vice minister van Buitenlandse Zaken het certificaat aan Halfins zuster, Rima Goldwasser, tijdens een kleine ceremonie in Jeruzalem. Volgens Ayalon is het goed mogelijk dat er nog andere ontbrekende documenten van de moordpartij bestaan en hij heeft de Duitse autoriteiten gevraagd om de documenten op te sporen. “Jarenlang zijn we al bezig om alle documenten te verzamelen. Dit is een zeer emotioneel moment voor ons”, zei Ilana Romano, weduwe van de vermoorde Yossef Romano en vertegenwoordigster van de elf families die hun zoons, echtgenoten en broers verloren.

Voordat Halfin uitkwam voor Israel in München zei hij dat het “de verwezenlijking van een levenslange droom” was. Halfin was 24 toen hij vermoord werd.