OM in beroep tegen vrijspraak Auschwitzcartoon

Justitie heeft hoger beroep ingesteld tegen de vrijspraak van de Arabisch-Europese Liga voor het plaatsen van een antisemitische cartoon die suggereerde dat de Joden de Holocasut hebben verzonnen Het Openbaar Ministerie in Utrecht maakte dit op dinsdag 4 mei bekend.

De rechtbank oordeelde dat de cartoon wel beledigend is voor en over Joden en als zodanig een misdrijf. Niettemin sprak zij de Arabisch Europese Liga en de maker van de cartoon, de AEL-voorzitter, vrij. Zij accepteerde daarmee het verhaal van de AEL, dat die hiermee slechts wilde bijdragen aan het publieke debat. De AEL doelde daarmee op de Deense Mohammedcartoons.

Maar volgens justitie had de rechtbank ook na moeten gaan of de tekening ‘onnodig grievend’ is. De rechtbank heeft zich daar niet over uitgesproken. Ook was op internet niet overal de verklaring geplaatst over de bedoeling die de AEL zou hebben met de cartoon, zodat het verhaal over de bijdrage aan het cartoondebat niet altijd opgaat.

Verder plaatst het OM Utrecht kanttekeningen bij de overweging van de rechtbank dat de verdachte heeft willen laten zien dat er in Nederland sprake is van een dubbele moraal ten opzichte van allochtonen. De Deense cartoons over de profeet Mohammed, die onnodig grievend zijn, zijn wel toegestaan, terwijl de AEL-cartoon, die Joden en anderen grieft, is niet toegestaan, zo is de redenering. Naar de mening van het OM Utrecht gaat deze vergelijking mank. De Deense cartoons zijn niet strafbaar beledigend voor een groep mensen, terwijl de Holocaust cartoon wel beledigend is voor en over Joden, een groep mensen die ook nog eens geen deel hebben aan bovengenoemd maatschappelijk debat.

Lees hier meer over deze zaak.