Ondanks antisemitische uitspraken Abbas weer verkozen tot leider PLO

Ondanks zijn recente antisemitische uitspraken en de wereldwijde veroordeling daarvan, is Mahmoud Abbas weer unaniem verkozen tot voorzitter van de Palestine Liberation Organization (PLO). 

Maandag begon een meerdaagse sessie van de Palestijnse Nationale Raad in Ramallah. De president van de Palestijnse Autoriteit Abbas ging met zijn toespraak er gelijk met een gestrekt been in: in een speech die urenlang duurde passeerden verschillende antisemitische samenzweringstheorieen de revue. Zo is de Holocaust te wijten aan het gedrag van de Joden, is Israel een Europees koloniaal project dat niets met Joden te maken heeft en werkte Hitler samen met de zionisten, aldus de 82-jarige Abbas. De uitspraken zijn niet geheel een verrassing, daar de Palestijnse leider in 1982 een doctoraat behaalde met een proefschrift waarin hij de Holocaust bagatelliseert en beweringen doet over samenwerkingen tussen Hitler en zionistische leiders.

Wereldwijde veroordeling
De antisemitische uitspraken door Abbas konden op wereldwijde veroordeling rekenen. Zo sprak de Amerikaanse ambassadeur in Israel David Friedman van “een nieuw dieptepunt” en noemde VN-coördinator voor het Midden-Oosten Vredesproces Nickolay Mladenov de uitingen “onacceptabel en zeer verontrustend.”

Ook de Europese Unie was niet te spreken over de uitlatingen door de PA-president.  De European External Action Service – de dienst onder leiding van Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini – noemt in een persbericht de uitspraken van Abbas “onacceptabel” die “spelen in de handen van hen die tegen een tweestatenoplossing zijn.” Toen de PLO-leider in januari opmerkingen van dezelfde strekking maakte, weigerde Mogherini nog commentaar te geven. Een woordvoerder liet toen weten dat het beleid is om “geen opmerkingen over opmerkingen te maken.”

Unaniem verkozen
Ondanks de wereldwijde afkeuring, is Abbas unaniem verkozen tot voorzitter van de PLO. Dat liet de organisatie vanochtend weten bij de afsluiting van de sessie van de Palestijnse Nationale Raad. In 2015 had de PA-president nog aangekondigd afstand te doen van het voorzitterschap, daar is hij zoals nu blijkt dus op teruggekomen.

“Georkestreerde campagne door Israel en de VS”
De secretaris-generaal van de PLO, Saeb Erekat, veroordeelt de verwijten van antisemitisme aan het adres van Abbas. Volgens Erekat heeft Israel de woorden van de Palestijnse president – die live op Palestijnse televisie werd uitgezonden – vervormd. 

De Palestijnse Nationale Raad ontkende de antisemitische uitspraken in vergelijkbare verwoordingen. In een statement spreekt de Raad van een door Israel en de VS georkestreerde campagne om Abbas in een kwaad daglicht te stellen.