Abbas verlaat PLO, blijft Palestijnse president

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 24 aug 2015 FATACH GAZA HAMAS PA WESTBANK

Abbas-ErekatDe Palestijnse president Mahmoud Abbas neemt ontslag als hoofd van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Hij blijft wel president van de PA. Dit zei hij zondag tegen journalisten van het Palestijnse persbureau WAFA. Volgens twee leden van het comité moet deze actie worden gezien als een politieke strategische zet om critici en potentiële politieke rivalen de mond te snoeren of buiten spel te zetten.

Abbas zal samen met tien van de 18 leden het veld ruimen, onder wie onderhandelaar Saeb Erekat, die de door Abbas afgezette criticaster van Abbas, Yasser Abed Rabbo, vervangt als secretaris van het uitvoerend comité. Erekat wordt echter ook getipt als Abbas’ opvolger bij de PLO, tenzij hij verkiezingen uitschrijft. Dat zit er echter niet in, want men vreest een overwinning van Hamas.

Ook Hanan Ashrawi nam ontslag. Zij zei dat de commissie niet in staat blijkt haar taken naar behoren uit te voeren en dat de PLO niet naar behoren functioneert: “Ik denk dat we nieuwe mensen en nieuw bloed nodig hebben.” Volgende maand zal er en zeldzame zitting van het wetgevende orgaan van de PLO, de Palestijnse Nationale Raad, bijeenkomen en zullen door co-optatie 10 PLO-leden worden gekozen. De leden die ontslag namen, kunnen op de nieuwe lijst worden geplaatst en ook herkozen.

President Abbas heeft overigens geen ontslag genomen als voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, het interim-orgaan opgericht in het kader van het Oslo akkoorden in de jaren ’90. De PA heeft beperkt zelfbestuur in delen van de Westelijke Jordaanoever en (officieel) de Gazastrook. De Palestijnse Nationale Raad kwam voor het laatst bijeen in 2009.

Abbas is sinds 2005 de president van de PA, hij zou deze positie vier jaar bekleden waarna er nieuwe verkiezingen zouden komen. Nieuwe presidentsverkiezingen voor de Palestijnse Autoriteit hebben tot nu toe niet plaatsgehad door een interne scheuring tussen de Fatah-partij, waarbij Abbas is aangesloten, en de rivaliserende Hamas-beweging, die in 2006 de laatste parlementsverkiezingen won en in 2007 op gewelddadige wijze de controle over de Gazastrook nam.