Opinie: De Protocollen van Weltschmerz

Omdat ik een heads-up kreeg dat ‘De Protocollen’ mogelijk zouden worden besproken, leefde ik toe naar mijn allereerst ‘Café Weltschmertz’. Ik werd op mijn wenken bediendBinnen het kwartier vertelde Lucas Hollertt met uitgestreken gezicht over de Rothschild-bankiers, de Joden en ‘de Protocollen’. Een liefhebber van complottheorieën hoeft niet lang te wachten, want binnen dat kwartier produceert Hollertt een volzin als: “De illuminatie is met de Protocollen aan de slag gegaan, terwijl de bankiers zich terugtrokken en achter de schermen aan de touwtjes trokken.”

Omdat ik  gewend ben om antisemitisme direct te herkennen, heeft de gast in dit ‘café’ na het doodserieus uitspreken van deze zin, wel afgedaan. Maar wat schetst mijn verbazing? Veel Nederlanders zijn blijkbaar dol op dit soort kost. Het filmpje scoort bijna 40K views en 1.7K likes! Hoe bestaat het? Wie zijn al die mensen die een aaneenrijging van complotten waarderen? En waarom vindt niemand het vreemd dat Joden zo’n centrale rol innemen zowat iedere ‘alternatieve geschiedenis’?

Is het bij deze mensen dan niet bekend dat De Protocollen werden verzonnen rond 1890 door de Ochrana (Russische geheime dienst) om Joden in het verdomhoekje te zetten? Dat is toch na ruim honderd jaar wel zo klaar als een klontje, zou ik denken. Ik zou, zelfs als complotdenker, wel erg moe worden van de boeman van elke antisemitische complotdenker: Rothschild. Ik vind zelf de financiële wereld ook lastig te omvatten. Neem alleen al het idee van ‘negatieve rente’. Maar ik heb geen Rothschild nodig om mijn vacuüm van kennis op te vullen met feitelijkheden. Op zich kan je namelijk kritisch zijn over het bankierswezen en over hoe superrijke families teveel invloed hebben, zonder antisemitische tropes en dogwhistles erin te gooien.

De uitdaging

Ik zou zeggen: fantaseer een hele alternatieve geschiedenis aan elkaar als je de opeenvolging van feitelijkheden te ingewikkeld vindt en schrijf naar hartenlust een eigen waanvoorstelling. Ik daag Hollertt en andere complotdenkers wel uit: Laat, ook om eens origineel te zijn, de Joden eens weg uit je nieuwste schrijfsel. Kijken of je zonder de Joden bij de haren erbij te trekken ook de wereldgeschiedenis kunt verklaren.

“Fantaseer een hele alternatieve geschiedenis aan elkaar. Ik daag complotdenkers wel uit: Laat de Joden eens weg uit je nieuwste schrijfsel.”

Als je echt een vernieuwend complot wilt bedenken, bedenk eens eentje zonder Joden. Want antisemitisme en complottheorieën gaan al twintig eeuwen hand in hand. Het wordt tijd dat een ‘revisionist’ eens opvalt dat dit simplistisch en gevaarlijk is. Joden hebben de twijfelachtige eer om tot de enige ethische of religieuze groep te behoren die consistent wordt beschuldigd te rijk, te arm, te machtig en/of te invloedrijk te zijn. Het is dus allesbehalve nieuw dat Joden worden beticht van de meest uiteenlopende misdaden, zonder enige vorm van bewijs. 

De Joodse lobby

Joden zouden continue democratische overheden ondermijnen, financiële instituties in de hand hebben en media bespelen. De Joodse lobby zou ook ijzersterk zijn. Teveel beschuldigingen om categorisch van de hand te wijzen. Ik zou bijna niemand meer durven uit te nodigen in het CIDI-kantoor, dat kan alleen maar vies tegenvallen. Toch blijven ‘Joden’, juist omdat het voor veel mensen een ondoorgrondelijk volk blijft, steevast de go to voor alles wat lastig te verklaren is.

Hollertt schetst een beeld dat ‘de bankiers’ een wereldcomplot bedenken in ‘achterkamertjes’. Een seconde later geeft de presentator Hollerrt onbedoeld de doodsteek door te stellen dat hij ‘als leek’ het ‘voor zichzelf op een rijtje heeft gezet’. Wel kwalijk dat die antisemitische gedachten nu wederom op straat liggen en anderen kunnen besmetten. Kortom: zo’n boek met samenraapsels van oude complotten is vermakelijk als zijnde fictie. Probeer het eens zonder steeds weer de Joden erin te betrekken. It’s getting old.