Oproep Arafat tot gevecht om Jeruzalem

De Telegraaf

Oproep Arafat tot gevecht om Jeruzalem

Van onze correspondent – JERUZALEM, maandag

Tot grote woede van Israël heeft Jasser Arafat, president van het Palestijnse Zelfbestuur, dit weekeinde zijn volk opgeroepen zich voor te bereiden op een gewapende strijd om Jeruzalem.

"We zijn bereid onze wapens te gebruiken als iemand ons verhindert in Jeruzalem te bidden", aldus Arafat, die de afgelopen 48 uur een aantal keren heeft herhaald 4 mei 1999 een Palestijnse staat uit te roepen. Arafat was boos omdat de Israëlische politie gisteren een bijeenkomst van zijn Fatah-beweging in Jeruzalem verhinderde.

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe liet weten dat het onlangs in Wye in de VS gesloten akkoord op de helling staat door Arafats uitspraken. "We zijn niet bereid ultimatums of bedreigingen met geweld te accepteren", aldus Netanjahoe. Leden van zijn kabinet overwegen morgen het Wye-akkoord opnieuw op te schorten.

De Palestijnen vinden echter dat Netanjahoe het akkoord heeft geschonden door de bouw van nieuwe joodse nederzettingen goed te keuren en land te confisqueren op de westelijke Jordaanoever.