Palestijnse journalisten zien liever geen Israelis op bezoek

Het uitnodigen van Israelische journalisten in Ramallah is een ‘grote zonde‘ aldus de Palestijnse journalistenvakbond. Recentelijk waren er enkele Israelische journalisten op uitnodiging van het ‘Comité voor Interactie met Israel’ van de PLO. Dit comité wordt geleidt door Mohammed al-Madani, een vertrouweling van president Mahmoud Abbas. 

In 2020 kreeg Israelisch journalist Lahav Harkov kritiek van radikaal-linkse Israelische zijde, nadat zij zelf uitgenodigd was in Ramallah door de Palestijnse Autoriteit.

“Het bezoek is een klap in het gezicht”

De Palestijnse journalistenvakbond was niet te spreken over de aanwezigheid van Israelische journalisten in Ramallah. Eerder riep de vakbond al op tot het boycotten van Israelische journalisten en media. Daarnaast ziet de vakbond liever niet dat haar leden contact onderhouden met hun Israelische collega’s. De vakbond is tegen de ontmoetingen tussen Palestijnse en Israelische journalisten, daar het “normalisatie zou promoten”.

Alhoewel het comité het bezoek van de Israelische journalisten als een kans zag dat zij meer zouden meekrijgen van het Palestijnse narratief, dat zich nu met name richt op de nieuwe regering, die hun ogen ‘rechts’ is, noemde de vakbond het bezoek “een klap in het gezicht van de Palestijnse journalisten die het valse narratief van de bezetter willen onderuithalen.” Volgens de vakbond zouden veel Israelische journalisten dan ook “kolonisten en soldaten” zijn, tevens werden zij door de vakbond als “medeplichtig aan misdaden van de bezetter” geframed.  De journalistenvakbond wil dan zo mogelijk een einde aan het bezoek van Israelische journalisten aan Ramallah.

Positieve beeldvorming over Israeli niet gewenst

De Palestijnse journalistenvakbond is ook niet altijd happig op journalisten die niet in het straatje passen. In april 2021 trachtte de bond een foto, gemaakt door een Palestijnse journalist, te censureren. Op die foto was te zien dat een Israelische soldaat een Palestijnse vrouw beschermt tijdens de rellen van gewelddadige Palestijnen in Hebron. Zo werd de betreffende journalist ervan beticht ‘verraad’ te hebben gepleegd en dat hij “op misdadige wijze de bezetter had afgebeeld als engelen”. Een collega-journalist uit Gaza riep tevens op tot een boycot van de betreffende journalist. Vergelijkbare geluiden waren te horen bij het Palestijnse ministerie van Informatie en het mediabureau van de Palestijnse Autoriteit. Het lijkt erop dat ook het ministerie censuur prefereert boven de vrijheid van pers. Dit verklaart dat de PA op de jaarlijkse persvrijheid-ranglijst van Reporters without Borders op een zeer lage 132e plaats staat. Ter vergelijking: Israel staat 86e en Nederland staat op de 6e plaats.