Palestijnse minister vergelijkt ICC onderzoek met Processen van Neurenberg

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: LUUK SMIT / 16 feb 2021 ICC IHRA PA PALESTIJNEN

De Palestijnse minister van Justitie Muhammad Al-Shalaldeh heeft volgens berichten van PWM tijdens een televisie-uitzending van Palestine This Morning het mogelijke onderzoek naar Israel bij het ICC vergeleken met de Processen van Neurenberg, waar na de Tweede Wereldoorlog nazi’s werden berecht voor hun misdaden.

Hij prees Fatou Bensouda voor haar werk over het vooronderzoek naar de ‘situatie in Palestina’ bij het ICC, waardoor volgens hem ‘nederzettingsinwoners, oorlogscriminelen en zelfs de Israelische premier’ kunnen worden vervolgd. Later vergeleek hij het met de tribunalen die er na de Tweede Wereldoorlog kwamen: ‘Het ICC zal handelen volgens de juridische wijze, volgens de gebruikelijke weg voor uitlevering en vervolging, en daar is ervaring mee opgedaan na de Tweede Wereldoorlog: de processen in Neurenberg en in Tokyo, waar nazi’s werden vervolgd en bestraft.’ Bij de Processen van Neurenberg werden hoge nazi’s berecht door rechters van de Geallieerden – de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – en de meesten van hen werden ter dood veroordeeld of voor jaren opgesloten. Hetzelfde gebeurde met Japanse oorlogsleiders – behalve de keizer – bij het tribunaal in Tokyo.

Hiermee vergelijkt de Palestijnse minister dus openlijk Israel met nazi-Duitsland, wat volgens de de Werkdefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance antisemitisch is en daarnaast getuigt van weinig historisch besef. Maar Palestijnse functionarissen maken vaker gebruik van deze vergelijking, die zowel in Israel als in het Westen als onsmakelijk wordt gezien. Opvallend genoeg werden er enkele jaren terug nog nazi-vlaggen gespot tijdens demonstraties in Gaza.

Later in het interview stelde de Palestijnse minister de Israeli’s ook nog gelijk aan de Serviërs, en Netanyahu aan Milosevic, en hun acties tijdens de oorlogen in Joegoslavië in de jaren negentig.

Opvallend is dat minister Al-Shalaldeh blijkbaar vergeet dat het ICC – indien het overgaat tot onderzoek – ook onderzoek zal doen naar mogelijke oorlogsmisdaden door de Palestijnse actoren. Maar volgens Palestijns premier Shtayyeh is bijvoorbeeld Hamas nergens schuldig aan, want zij ‘verdedigen alleen maar’. Daarentegen heeft het ICC ook gesteld dat zij ook zullen kijken naar de acties van Palestijnen in het kader van het mogelijke onderzoek.