PR-ramp voor Hamas in Gaza: nazivlag aan de grens met Israël

Het deed behoorlijk wat stof opwaaien afgelopen vrijdag: een nazivlag vergezeld door Palestijnse vlaggen bevestigd aan het grenshek tussen Gaza en Israël. Om verdere imagoschade te voorkomen, roept Hamas demonstranten op niet langer gebruik van nazivlaggen te maken.

Afgelopen vrijdag ging een tweet van het Israëlische leger viraal. In het Twitterbericht is een foto te zien van de grens tussen Gaza en Israël, met aan Palestijnse zijde een vlaggenstok met een nazivlag vergezeld door twee Palestijnse en een Algerijnse vlag. De banier is opgehangen tijdens de wekelijkse Mars-van-Terugkeerprotesten, waarbij relschoppers explosieven over het grenshek gooien en trachten de Joodse staat te infiltreren.

Wie dacht dat het om een bewerkte afbeelding ging, kwam snel bedrogen uit. Al snel doken op sociale media foto’s op van de Gazaanse zijde van het grenshek, waarbij de geplaatste nazivlag ook duidelijk zichtbaar is.

Een PR-ramp voor Hamas, de Palestijnse tak van de moslimbroederschap. De terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt heeft inmiddels de oproep aan demonstranten gedaan niet langer met nazivlaggen te wapperen.  Hamas wil de “zionistische bezetting” niet de gelegenheid geven “misbruik hiervan te maken om de protesten zwart te maken”. In een statement laat het internationale betrekkingenbureau van Hamas weten dat de vlaggenactie “niet het gezonde verstand van het Palestijnse volk” vertegenwoordigt.

Het is niet voor het eerst dat deelnemers aan de Mars-van-Terugkeerrituelen betrapt worden op het gebruik van nazisymbolen. Vorig jaar werd ook al een nazivlag aan de grens waargenomen, en verschillende vliegers met daaraan molotovcocktails bevestigd werden regelmatig ‘gedecoreerd’ met swastika’s.