Palestijnse terreurgroep PFLP doet mee aan Duitse verkiezingen

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) doet samen met de Marxistisch-Leninistische Partij mee aan de Bundestagverkiezingen. PFLP is verantwoordelijk voor talloze terroristische aanslagen.

Op 24 september gaan Duitsers naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Bij deze verkiezingen staan de PFLP en de Marxistisch-Leninistische Partij samen op de kieslijst. De Leninisten worden door Duitse inlichtingendiensten als extreem-links beschouwd. Tot nu toe zijn al hun pogingen om via verkiezingen in de Bundestag te komen, onsuccesvol gebleven.

Deze verkiezingen werken de Leninisten samen met de PFLP en kunnen Duitsers op kandidaten van deze terreurgroep stemmen. De PFLP heeft het bloed van talloze mensen aan haar handen. De terreurgroep verwierf met name in de jaren zeventig notoire bekendheid met verschillende vliegtuigkapingen. Recent eisten de Palestijnse terroristen nog de verantwoordelijkheid op voor de aanslag bij de Tempelberg in Jeruzalem. Bij deze aanval kwamen twee politieagenten om. De EU beschouwt de PFLP dan ook als een terroristische organisatie.

Verontwaardiging bij politici

De deelname van de Palestijnse terreurbeweging aan de verkiezingen in Duitsland heeft tot verontwaardiging bij Israelische en Duitse politici geleid. Volker Beck, parlementslid namens de Groene partij, vindt het ontoelaatbaar dat terroristen verkiesbaar zijn voor de Bundestag. Beck waarschuwt dat het mee laten doen aan de verkiezingen een precedent voor acceptatie van de PFLP in Duitsland kan creëren.

Samen met het Israelische Knessetlid Yair Lapid van Yesh Atid heeft het Duitse parlementslid een brief gestuurd aan de  minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. In de brief wordt de CDU-minister opgeroepen om harder tegen terroristische groeperingen op te treden. Andere ondertekenaars zijn Michaela Engelmeier van de SPD, Gitta Connemann en Roderich Kiesewetter namens de CDU, Sven-Christian Kindler van de Groenen en Michael Leutert van Die Linke. Naast Lapid tekenden ook de volgende Knessetleden: Aliza Lavie van Yesh Atid, Amir Ohana van Likoed, Meirav Ben-Ari van Kulanu en Nachman Shai van de arbeiderspartij.

In de brief aan minister De Maizière vragen de Duitse en Israelische politici om het terreurgroepen en hun aanhangers onmogelijk te maken om in Duitsland te opereren. Het liefst zien de parlementsleden een algeheel verbod. Als dit niet mogelijk is, hopen de volksvertegenwoordigers dat De Maizière in ieder geval stappen neemt om de vrijheid van terroristische organisaties te beperken.

Duitsland toevluchtsoord voor terroristen

Duitsland wordt gezien als toevluchtsoord voor terroristen. De PFLP organiseert zonder enige gêne allerlei evenementen waarbij de terreurgroep zelfs fondsenwerving niet schuwt. Verschillende stemmen vanuit de samenleving zetten echter regelmatig druk op onder andere zaalverhuurders om de terreurgroep niet te faciliteren. Daarom ziet de PFLP zich vaak gedwongen om haar activiteiten naar achter gesloten deuren te verhuizen.

De PFLP doet ook mee aan allerlei evenementen die door derden worden georganiseerd. Zo verlenen de terroristen bijvoorbeeld graag hun steun aan BDS-campagnes in Duitsland.

Bij een evenement vorig jaar in Wuppertal dat georganiseerd werd door het Coördinerend Comité van Palestijnse gemeenschappen, sprak vliegtuigkaper Leila Khaled. In 1969 nam zij deel aan de kaping van Trans World Airlines vlucht 840. Een jaar later probeerde ze met granaten een vliegtuig van El Al te kapen. Toen werd ze echter door Israelische bewakers aan boord overmeesterd. Zij werd hierop overgedragen aan de Britse autoriteiten, die haar later vrij lieten als ruilmiddel bij een andere vliegtuigkaping.

Dat de PFLP-terroriste nog steeds niet geïnteresseerd is in vrede met Israel, liet ze tijdens haar toespraak in Wuppertal duidelijk merken. De Palestijnen onderhandelen alleen “met messen en wapens”, aldus Khaled. Aanwezigen riep ze op om nog actiever in hun BDS-activiteiten te worden.

De Libanese terreurgroep Hezbollah maakt ook gretig gebruik van de vrijheden in Duitsland. Inlichtingendiensten schatten dat er in Berlijn alleen al ongeveer 250 leden van de sjiitische beweging zich bevinden. De militanten doen openlijk aan fondsenwerving en organiseren anti-Israel manifestaties. Zo zijn Hezbollah en gelieerde groepen verantwoordelijk voor de jaarlijks terugkerende Al-Quds marsen, die ook in andere steden plaatsvinden. 

De terreurgroepen en hun sympathisanten beroepen zich op de Duitse grondwet. Zo staat het organisaties vrij om geld in te zamelen voor militanten elders die de vernietiging van de staat Israel nastreven. Het ontbreekt Duitsland momenteel aan wetgeving om dit soort activiteiten effectief tegen te gaan.

 

 

Bronnen: i24 News, The Jerusalem Post, Der Tagespiegel, Jüdische Allgemeine.