Schietaanval bij de Tempelberg: twee Israelische politieagenten dood

Vanochtend hebben drie terroristen het vuur geopend op politieagenten bij de Leeuwenpoort van de Oude Stad van Jeruzalem. Hierbij vielen twee doden en een gewonde. Na de aanval vluchtten de schutters naar de Tempelberg, waar de politie ze heeft neergeschoten.

Bij de aanval, die iets na zeven uur ’s ochtends plaatsvond, raakten aanvankelijk drie Israelische politieagenten gewond. Twee van hen waren in kritieke toestand naar het Hadassah Universitair Medisch Centrum gebracht, waar zij aan hun verwondingen overleden. Hun namen zijn Hayil Stawi en Kamil Shnan. De derde gewonde wordt voor zijn verwondingen in het Shaare Zedek Medisch Centrum behandeld.

 

Na de aanval waren de terroristen naar de Tempelberg gerend. De Israelische Autoriteiten zeggen dat de aanvallers daar door de politie geneutraliseerd zijn. Ze droegen pistolen, messen en een geweer bij zich. De aanslag vond plaats in minder dan een maand tijd na de aanval bij de Damascuspoort, waarbij een soldate van de grenspolitie omkwam.

Vanwege de aanslag is de Tempelberg vandaag volledig afgesloten en gaan de islamitische vrijdaggebeden daar niet door. De Israelische premier Benjamin Netanyahu zegt de Tempelberg afgesloten te hebben zodat de politie kan onderzoeken of er nog meer wapens verstopt zijn. Het is voor de veiligheidsdiensten nog onduidelijk hoe de daders aan hun wapens konden komen en ze langs controlepunten konden smokkelen.

De daders zijn geïdentificeerd als drie mannen uit Umm al-Fahm, een Arabische stad in Israel. Veiligheidsdienst Shin Bet heeft hun namen bekend gemaakt: Muhammad Ahmed Muhammad Jabarin, Muhammad Hamad Abdel Latif Jabarin, en Muhammad Ahmed Mafdal Jabarin. Zover bekend hebben ze, voor ze hun aanslag vanochtend pleegden, geen crimineel of terroristisch verleden. Enkele momenten voor de aanval hadden twee van de terroristen een selfie op Facebook geplaatst met de tekst: “Morgen zal onze lach zoeter zijn”.

Hamas juichte de aanval toe op haar eigen televisiezender Al Aqsa. Volgens de terreurbeweging is de aanslag een “heroïsche daad”. De groep heeft echter niet de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. 

Verschillende Israelische politici vinden dat de veiligheidsovereenkomsten omtrent de Tempelberg herzien moeten worden. Onder de huidige status quo heeft de islamitische Waqf de religieuze soevereiniteit over de plek. Daardoor is het voor joden verboden om te bidden op de berg waar vroeger de joodse Tempel stond.

De minister van Publieke Veiligheid Gilad Erdan vindt dat met de aanval “een rode lijn overschreden” is. Hij wil daarom dat de huidige veiligheidsovereenkomsten hervormd worden. De minister van Zaken omtrent Jeruzalem Ze’ev Elkin heeft gezegd dat het “cynische gebruik van de Tempelberg als een plek van immuniteit voor haatzaaierij en terreur moet stoppen”. Volgens Elkin zijn de Israelische autoriteiten niet gretig om veiligheidsdiensten de Tempelberg op te sturen, “maar wanneer het nodig is, dan gebeurt het ook”.

Ondanks deze oproepen, heeft premier Netanyahu laten weten dat de status quo onveranderd blijft. 

 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet, Politie Israel.