Twee aanvallen in Jeruzalem vlak voor Sjabbat

Afgelopen vrijdag voerden drie terroristen vlak voor de aanvang van Sjabbat twee aanvallen uit in de Oude Stad van Jeruzalem. Hier kwam één soldate van de Israelische grenspolitie bij om. Drie gewonden moesten naar het ziekenhuis en de daders zijn uitgeschakeld.

De aanvallen vonden vrijwel tegelijkertijd plaats bij de Damascuspoort en de Sedekiagrot. Vanwege de timing wordt er vermoed dat de aanvallen gecoördineerd zijn. De terroristen maakten niet alleen gebruik van messen, maar ook van een automatisch vuurwapen. Het wapen liep echter tijdens de aanval vast, wat mogelijk levens gered heeft. Alle drie de daders zijn door Israelische veiligheidsdiensten neergeschoten. Drie slachtoffers van de aanval moesten naar het ziekenhuis gebracht worden. Sergeant van de Israelische grenspolitie Hadas Malka raakte zwaargewond door meerdere messteken. In het Hadassah Universitair Medisch Centrum bezweek de sergeant dezelfde avond aan haar verwondingen.

De 23-jarige Hadas had slechts enkele minuten voor de aanval nog een selfie naar haar vrienden en familie gestuurd, waarbij ze hen een fijne Sjabbat wenste. De sergeant was kort daarop met haar collega’s onderweg naar de Sedekiagrot nadat ze gehoord had dat daar geschoten werd. Tijdens het spoeden naar de schoten werd ze echter aangevallen door een Palestijn met een mes bij de Damascuspoort. Terwijl de Palestijnse terrorist op haar instak probeerde ze nog haar wapen te pakken. Andere soldaten schoten de terrorist snel neer. Zwaargewond werd Hadas met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar ze aan haar verwondingen overleed. Na haar dood is Hadas Malka postuum tot de rang van Sergeant-Majoor gepromoveerd. Zaterdagavond is ze in Asjdod te ruste gelegd.

IS en Hamas

De aanval van afgelopen vrijdag in Jeruzalem is opgeëist door Islamitische Staat. De terroristengroep, die verantwoordelijk is voor talloze terreuraanslagen in Europa, vertelde daarbij dat dit ‘niet de laatste’ aanval zal zijn. Volgens de Israelische politie is er tot nu toe echter geen bewijs dat IS achter de gewelddaad zit. De aanslag wordt ook door Hamas gesteund, die in een persbericht de aanval bejubelde. In hetzelfde bericht hekelde de Palestijnse terreurbeweging de samenwerking van de Palestijnse Autoriteit met Israel.

Veiligheidsmaatregelen

In de dagen na de aanval hebben Israelische veiligheidsdiensten meer dan 350 Palestijnen gearresteerd die zich illegaal in Jeruzalem zouden bevinden. Vanwege de islamitische vastenmaand Ramadan waren de veiligheidsmaatregelen tijdelijk verlicht. Deze verlichting is nu weer teruggedraaid. Er zijn extra agenten opgetrommeld en er zijn meerdere controlepunten ingericht in een poging om toekomstige aanvallen te voorkomen. De extra maatregelen hebben echter geen gevolgen voor Palestijnen die wel een legaal toegangsbewijs hebben. Zij kunnen tijdens de Ramadan nog steeds de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg bezoeken.

Desondanks werden zondagochtend nog twee Arabieren bij de Tempelberg gearresteerd. Zij zouden Israelische agenten aangevallen hebben, die daarbij lichtgewond zijn geraakt.

Foute titel BBC

De BBC werd bekritiseerd voor een titel die het nieuwsmedium gebruikte in haar verslaggeving over de aanval. In plaats van aandacht te geven aan de slachtoffers, koos de BBC om de IS-terroristen in de titel te belichten. Three Palestinians killed after deadly stabbing in Jerusalem, oftewel “Drie Palestijnen gedood na dodelijke steekpartij in Jeruzalem”. Wie deze kop leest zou de de indruk kunnen krijgen dat drie Palestijnen zonder reden neergestoken zijn. De Israelische premier Benjamin Netanyahu was niet te spreken over de verspreiding van Fake News door de Britse Staatsmedia. Via het Ministerie van Buitenlandse Zaken liet hij aan de BBC zijn ongenoegen weten en verzocht hij een correcte titel te gebruiken De zoon van de Amerikaanse president Donald Trump, Donald Trump Junior, reageerde via een Tweet op de foute kop. Hij noemde de berichtgeving door de BBC “misleidend”. Inmiddels heeft de BBC de titel aangepast naar Israeli Policewoman stabbed to death in Jerusalem, wat vertaalt naar “Israelische politieagente doodgestoken in Jeruzalem.

 

 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet, Daily Mail, BBC.