Palestijnse terroriste spreekt in Europees Parlement

Terrorist Leila Khaled en Sinn Fein EP’er Martina Anderson

De Palestijnse terrorist Leila Khaled heeft op uitnodiging van EP-leden dinsdagavond gesproken op een evenement in het Europees Parlement. Khaled – veroordeeld voor vliegtuigkaping – is lid van de leiding van de Palestijnse terroristische organisatie PFLP.

Khaled was gastspreker bij een bijeenkomst over The Role of Women in the Palestinian Popular Struggle. Zij was uitgenodigd door Martina Anderson van de Ierse partij Sinn Feinn. Sinn Feinn is in het EP lid van de parlementaire groep GUE/NGL. De Nederlandse partijen SP en PvdD zijn ook lid van de GUE/NGL groep.

Leila Khaled is lid van de PFLP, de Popular Front for the Liberation of Palestine. Dit is een zeer radicale beweging, die door de Europese Unie wordt aangemerkt als terroristische organisatie.  In 1969 nam Khaled deel aan de kaping van Trans World Airlines vlucht 840. Een jaar later probeerde ze met granaten een vliegtuig van El Al te kapen. Toen werd ze echter door Israelische bewakers aan boord overmeesterd en vervolgens overgedragen aan de Britse autoriteiten. Khaled is later door Groot-Brittannië vrijgelaten als ruilmiddel bij een andere vliegtuigkaping.

Khaled heeft nooit afstand genomen van haar daden. Sterker nog, op andere evenementen waar zij verscheen, liet ze weten dat Palestijnen alleen “met messen en wapens” onderhandelen. De veroordeelde terrorist is een graag geziene gastspreker bij BDS-evenementen in Europa, waar ze oproept tot de boycott van Israel.

Het CIDI heeft met verbijstering kennis genomen van het feit dat PFLP-terrorist Leila Khaled op een evenement in het EP heeft gesproken. Hiermee wordt terrorisme de facto gelegitimeerd, en dat ook nog eens in deze moeilijke tijden waarin ook Europa door terrorisme wordt geteisterd. Hoe kan het dan dat een parlementaire groep een prominent lid van een dergelijke beweging uitnodigt om te spreken? Hoe is het überhaupt mogelijk dat een veroordeelde terrorist een gebouw van het Europees Parlement kan betreden?

Europese politici horen terrorisme onvoorwaardelijk te veroordelen. Het CIDI heeft alle leden van het Europees Parlement dan ook opgeroepen om afstand te nemen van deze verwerpelijke avond georganiseerd door Sinn Fein van de GUE/NGL.

Vooral de Nederlandse partijen SP en PvdD hebben iets uit te leggen: waarom laten zij het toe dat iemand van hun parlementaire groep een avond met een veroordeelde terrorist organiseert?