Pax organiseert eenzijdig evenement ‘voor vrede’

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 24 sep 2021 VREDE

In het kader van de eigen ‘Vredesweek’ organiseerde Pax gisteren een evenement met louter sprekers die het geluid van Palestijnen vertegenwoordigen en Palestijns leed benadrukken. Het evenement in de Geertekerk te Utrecht droeg de ondertitel ‘insider and outsider perspectives’, maar het perspectief van Israeli’s die lijden onder de huidige status quo en vooruit willen in het vredesproces ontbrak volledig. “Een gemiste kans op een échte dialoog,” volgens CIDI-medewerker Jos Hummelen, die aanwezig was in het publiek.

Raoul Heertje was ook te gast in de Geertekerk. Foto: Kees Broer.

De moderator begon het evenement met de vraag of het conflict überhaupt wel ‘complex’ genoemd mag worden. “Of verdoezel ik daarmee een eenvoudige realiteit van ongelijkheid?” Later kreeg ze een eenduidig antwoord van de hoofdgast Jack Munayer: “Natuurlijk is het complex!” De belangrijkste spreker op dit evenement kreeg na afloop de vredesduif uitgereikt van Pax-directeur Anna Timmerman voor zijn manier van activisme waarin hij geweld afkeurt. Jack Munayer (EAPPI): “Geweld leidt tot niets (…) en apathie is geen optie.”

“Geweld leidt tot niets (…) en apathie is geen optie.”

Het evenement rolde zich verder uit langs voorspelbare lijnen van ‘dader-slachtoffer’ en ‘georganiseerde ongelijkheid,’ waarbij niemand het gematigde Israelische geluid kon laten horen. “Voor een vredesorganisatie is het toch wel opvallend dat men kennelijk niet met alle partijen om tafel wil,” aldus Jos Hummelen (CIDI).

CIDI werd als partij nog wel even aangehaald door Raoul Heertje, die het evenement aftrapte. Hij vergeleek CIDI met de tabakslobby van Phillip Morris. “Als je daar [aan een praattafel, red.] met iemand van CIDI zit, is het alsof je het over sigaretten hebt met iemand van Phillip Morris.” Jos Hummelen daarover: “In die vergelijking zou Israel dan ‘de sigaret’ zijn, maar Israel is niet inherent slecht. Israel is gewoon een land waar mensen wonen, die zich allereerst veilig willen voelen. Dat weet Raoul Heertje als geen ander, maar hij wilde mogelijk even een gebbetje maken.”

De media hebben het gedaan

Het redelijk kalme en gematigde evenement nam een vreemde draai toen de rol van de media aan bod kwam. Raoul Heertje begon over dit thema door zijn visie te geven op talkshows, als deze over het conflict gaan: “Dat zijn geen journalisten, dat zijn clowns. Dus je hebt clowns die clowns uitnodigen [in hun show, red.]. Mensen die raar gaan zitten doen. Die voegen niets wezenlijks toe.”

Het panel bestond uit (van links naar rechts): Anna Timmerman (Pax), Erella Grassiani (Gate48), Derk Walters (NRC), en Jack Munayer (EAPPI). Foto: Kees Broer.

Erella Grassiani van Gate48 deed er tijdens het panelgesprek een schepje bovenop: “Ze [journalisten, red.] weten de context niet. Ze geven dus ook de context niet in hun stukken [in de krant en op tv, red.]. De oorzaak daarvan is luiheid. Men wil gewoon een helder verhaal opschrijven.” In plaats van de stemming rondom media te matigen, gooide Anna Timmerman (Pax) olie op het vuur: “De media is bang dat ze als ‘te links’ worden gezien. Ze schrijven daarom gewoon verschillende perspectieven op en de lezer moet het dan maar uitzoeken.” 

“Journalisten weten de context niet. Ze geven deze dan ook niet. De oorzaak daarvan is luiheid”

Jos Hummelen (CIDI) vindt dat wel erg makkelijk: “Links vindt ‘de media’ te rechts, rechts vindt hen juist te links. Journalisten zijn hoogopgeleide mensen die hard werken voor weinig geld en dus vooral waarde-gedreven zijn. Zo’n beroepsgroep moet je niet zomaar even wegzetten als mensen die hun vak niet verstaan.” 

Ook Jack Munayer deelde dezelfde opvatting en spoorde mensen aan hun informatie van social media te halen. “Dat zijn bronnen ‘on the ground!'” Iedereen kan alles op social media delen en juist overdreven of eenzijdige berichten hebben het meeste succes. Jos Hummelen (CIDI) daarover: “Als je zo’n fundamenteel wantrouwen hebt in de vrije pers, dan moet je je gaan afvragen of je eigen perspectief op de realiteit niet een klein beetje vertroebeld is geraakt.”

Pax voor Palestina

Het evenement was zo ingericht dat het conflict eenzijdig werd belicht. Een echte stap naar vrede, voor zover dat mogelijk is vanuit Nederland, werd dan ook niet gemaakt. Jos Hummelen: “Dat vereist moed. Als Pax CIDI al niet eens uitnodigt, dan heb ik plotseling minder hoop voor de situatie in het Midden-Oosten. Hopelijk nodigen ze CIDI volgend jaar manmoedig uit om daadwerkelijk een ander perspectief te geven.”

“Er wordt écht geleden, door échte mensen. Palestijnen lijden. Israeli’s lijden. De angst van Israeli’s die bijvoorbeeld uit de Tweede Intifada voorkomt, werd totaal genegeerd,” aldus Jos Hummelen. Hij sluit af: “dit was in elk geval geen ‘Pax voor vrede’, dit is gewoon ‘Pax voor Palestina’.”

Raoul Heertje voegde wel degelijk iets toe aan de avond: “Als er onrechtvaardigheid is, dan voelt het soms als pijn van jouw groepje. Dan is het moeilijk om je voor te stellen dat anderen ook lijden.”