Petitie aangeboden aan Iraanse ambassadeur

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 11 jun 2010 DIALOOG IRAN VERKIEZINGEN

Een delegatie van het Iran Comité een delegatie bood vrijdag de Iraanse ambassadeur honderden handtekeningen aan die het de afgelopen week had verzameld. Morgen is het precies een jaar geleden dat in Iran verkiezingen werden gehouden, die volgens grote groepen burgers fraudulent waren. Hun protesten werden bloedig neergeslagen.

De petitie van het Iran Comité, onder het motto ‘Teken aan de wand’, was op de EO Jongerendag binnen enkele uren vol getekend door honderden burgers en politici van vrijwel iedere politiek partij. Hoewel het Iran Comité de aanbieding ervan tevoren in een brief aan de ambassadeur had aangekondigd, reageerde niemand in de hermetisch afgesloten ambassade op de oproep de petitie te accepteren.
Op enige afstand van de ambassade werden de namen voorgelezen van de honderden die sinds de verkiezingen door het Iraanse regime zijn geexecuteerd en gevangen gezet.
Met de politie was afgesproken dat niet meer dan twee leden van het Iran Comité naar de ambassade zouden mogen lopen om de petitie aan te bieden. Toen Marjolein Loots en IJmert Muilwijk echter met een afdruk van de petitie aanbelden bij de ambassade, werd hier niet op gereageerd. Na enkele minuten hebben zij daarom de petitie maar in de brievenbus achter gelaten.
Een jaar na de frauduleuze verkiezingen in Iran heeft de vertegenwoordig van het regime in Teheran zich daarmee niet ontvankelijk getoond voor de boodschap van de honderden ondertekenaars. Dit hoewel de Iraanse regering bij hoog en laag beweert open te staan voor dialoog en de vrijheid van meningsuiting te respecteren.