Proces Demjanjuk vordert langzaam

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 8 feb 2010 MUNCHEN SOBIBOR VS WO2

Het proces tegen de van oorlogsmisdaden beschuldigde John Demjanjuk in Munchen wil niet vlotten. Afgelopen week is de rechtszaak voor de vierde keer verdaagd vanwege de gezondheids-toestand van de 89-jarige Demjanjuk. Wel heeft zich een nieuwe getuige gemeld, die zegt Demjanjuk te herkennen als kampbewaarder. Demjanjuk wordt ervan verdacht als kampbewaarder van het vernietigingskamp Sobibor medeplichtig te zijn van de moord op 27.900 mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder wie veel Nederlandse Joden.

Woensdag klaagde John Demjanjuk over duizeligheid en een slechte bloeddruk. Volgens de doktoren had hij een gevaarlijk laag hemoglobinegehalte en moest hij een medische behandeling ondergaan. Hierdoor werd de rechtszaak eerst opgeschort tot donderdag, maar omdat de situatie niet verbeterde, wordt het proces dinsdag 9 februari voortgezet. Het is de vierde keer dat de rechtszitting wordt verdaagd.

Er wordt op gerekend dat deze situatie vaker voor zal komen, zo verklaarde voorzitter van de rechtbank in Munchen, rechter Ralph Alt. Hij verwacht dat het proces voor de zomervakantie afgelopen is.

Getuige
Toch lag het proces niet volledig stil. Tijdens de opschorting van afgelopen woensdag meldde zich verrassend genoeg een nieuwe getuige. De 87-jarige Aleksei Weizen verklaarde tegen de Tsjechische radiozender Cesky rozhlas dat hij Demjanjuk herkende. Zo zei hij: ,,Hij was bewaker. Ik zag hem een groep gevangenen meenemen naar de bossen om te werken.” En: ,,Ik herinner me hem. Ik herinner me ze allemaal.”

Op 20 en 21 januari hebben de twee kroongetuigen hun verhaal gedaan, maar zij herkende Demjanjuk niet.

Hoofdonderzoeker, Thomas Walther, is dan ook sceptisch over de verklaring van Weizen. Hij verklaarde dat de herkenning waarschijnlijk veroorzaakt is door de onderzoeken die al ruim dertig jaar tegen Demjanjuk lopen. Hij vraagt zich dan ook af waarom de getuige Demjanjuk niet herkende tijdens het proces in Israel of toen de kranten in de Verenigde Staten er vol van stonden.

Het is aan de rechtbank om te beslissen of de man ook werkelijk wordt opgeroepen als getuige.

Proces
Demjanjuk staat sinds 30 november 2009 in München terecht voor medeplichtigheid aan de moord op 27.900 Joden, vooral Nederlanders, in het kamp Sobibor. De 89-jarige Oekraïner zou als bewaker in het vernietigingskamp Sobibor in Polen hebben meegewerkt aan de moorden. Zelf beweert hij echter dat hij geen keus had en een slachtoffer van de nazi’s was. Hij zou als krijgsgevangene in verschillende kampen, waaronder Sobibor, hebben gezeten, omdat hij diende in het Sovjet-leger.