Procureur-generaal Noorwegen: “Fuck Joden” is geen antisemitisme

De Noorse rapper Kaveh wordt niet vervolgd voor het roepen van de leus “fuck Joden” op een concert in Oslo afgelopen zomer. Volgens de openbaar aanklager kan de leus opgevat worden als kritiek op Israel.

Rapper Kaveh. Bron: screenshot Youtube

Kaveh trad in juni op tijdens het door de gemeente gefinancierde Haugenfestival. Nadat hij moslims in het publiek ‘eid mubarak’ wenste, vroeg hij of er ook christenen bij zijn. En daarna of er Joden zijn. Hierop volgde zijn opmerking “Fuck Joden! Nee joh, grapje”.

Daags voor de gebeurtenis schreef Kaveh nog op twitter “fucking Joden zijn zo corrupt”.

Tegen de uitspraak werd aangifte gedaan. Afgelopen week liet de Noorse procureur-generaal Tor Aksel Busch weten geen strafbaarheid te zien in de zaak. In een verklaring stelt hij dat de uitspraak “klaarblijkelijk tegen Joden gericht is, maar ook kan worden gezien als gericht op Israel en ontevredenheid met zijn politiek”.

Volgens Jan Benjamin Rødner, woordvoerder van de Noorse pro-Israel-organisatie Med Israel For Fred (MIFF), wijst niets in de context van Kavehs uitspraak op Israelkritiek. “Die dubbelzinnigheid wordt op deze manier zelf bedacht. Daarmee ontstaat de indruk dat er geen sprake is van antisemitisme, maar alleen kritiek op Israels beleid”, aldus Rødner.

Ook Conrad Myrland, directeur van MIFF, uit hierover zorgen. “De laatste jaren zijn leidende figuren in Noorwegen doorgaans zorgvuldig geweest in het onderscheid maken tussen Israel en Joden. Het is ongelofelijk dat de procureur-generaal kiest om een koppeling tussen Joden en Israel te verzinnen, die het op een of andere manier verdedigbaar zou maken om ‘fuck Joden’ te roepen”.

In Noorwegen is met ontsteltenis gereageerd op de uitspraak van de procureur-generaal. Het ministerie van justitie in het land kan de uitspraak als abuis beoordelen, waarna de aanklacht opnieuw behandeld zou moeten worden. Vooralsnog zijn er echter geen tekenen dat hiertoe wordt overgegaan.