PvdA en SP laten zich voor karretje van boycotlobby spannen

Kamerleden van de PvdA en SP hebben afgelopen week Kamervragen ingediend naar aanleiding van het eenzijdige Amnesty-rapport over toerisme in Oost-Jeruzalem en Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Kirsten van den Hul, William Moorlag (beiden PvdA) en Sadet Karabulut (SP) willen dat de regering het Nederlandse bedrijf Booking.com aanspreekt, omdat het bedrijf geen boycotbeleid voert.

De Kamerleden laten zich voor het karretje spannen van een goed geoliede anti-Israel lobby, die toeristische bedrijven wil overtuigen om geen zaken meer te doen met Joden in betwist gebied.

Safari rond Dode Zee
Afgelopen woensdag publiceerde Amnesty International het rapport Destination: Occupation. Volgens het rapport profiteren Booking.com, Expedia, TripAdvisor en Airbnb van handel met Joodse bedrijven in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, terwijl de Israelische aanwezigheid daar volgens internationaal recht illegaal zou zijn. TripAdvisor ontvangt bijvoorbeeld een commissie als toeristen via de website een safari rond de Dode Zee of een rondleiding door de Oude Stad van Jeruzalem boeken.

Dit is volgens Amnesty een groot probleem, omdat toeristen op deze manier financieel bijdragen aan de instandhouding en groei van nederzettingen. Het eenzijdige rapport, grotendeels gebaseerd op tendentieuze claims van lokale NGO’s, ontkent echter de duizenden jaren oude Joodse connectie met Jeruzalem en schenkt bovendien geen enkele aandacht aan andere betwiste gebieden.

De gelijktijdige publicatie van een boycotoproep door de Nederlandse organisatie The Rights Forum doet vermoeden dat de inspanningen centraal gecoördineerd worden. De door oud-premier Dries van Agt opgerichte stichting maakte woensdag bekend een brief te hebben gestuurd Booking.com. In de brief roepen TRF en drie andere BDS-clubs de website op om geen zaken meer te doen met Joden op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem en op de Golanhoogten. De brief werd al in december verstuurd, maar ‘toevallig’ viel de bekendmaking van de actie samen met de publicatie van Amnesty.

Kamervragen
Vrijdag volgden Kamervragen van de PvdA aan minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). De partij wil weten of de regering van mening is dat Booking.com bijdraagt aan mensenrechtenschendingen jegens Palestijnen en of het bedrijf wel voldoet aan de (niet-bindende) UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Van den Hul en Moorlag vragen de minister om The Rights Forum te ondersteunen in hun contact met Booking.com en het bedrijf aan te spreken op haar rol in het vergroten van toerisme naar nederzettingen.

Ook wil de Partij van de Arbeid meer bewustwording creëren omtrent locatieaanduidingen. Volgens de PvdA is het, alle media-aandacht voor het Arabisch-Israelisch conflict ten spijt, voor consumenten niet duidelijk genoeg dat accommodaties in “West Bank, Israel” zich in betwist gebied bevinden. De Kamerleden willen weten welke mogelijkheden de overheid heeft om bedrijven die ‘misleidende’ informatie verstrekken aan te pakken, en vragen zich af of er mogelijkheden zijn om de bewustwording hieromtrent te stimuleren.

Sadet Karabulut gaat vandaag in haar aanvullende vragen aan minister Sigrid Kaag, minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en minister-president Mark Rutte nog een stapje verder. Het SP-Kamerlid wil dat de minister-president, die over twee dagen een bezoek brengt aan het hoofdkantoor van Booking.com, het bedrijf aanspreekt. Karabulut wil bovendien, in lijn met de oproep van Amnesty International, dat er wetten komen die import van goederen uit Joodse nederzettingen verbieden. Op dit moment is een dergelijk wetsvoorstel in de maak in Ierland. Deze wetgeving is echter in strijd met regelgeving van de Europese Unie.