PvdA stelt Kamervragen over verboden lhbti-manifestatie op de Westoever

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 21 aug 2019 PA PVDA TWEEDE KAMER

Afgelopen week werd bekend dat de Palestijnse Autoriteit een LHBTI-organisatie heeft verboden activiteiten op de Westelijke Jordaanoever te organiseren. Naar aanleiding hiervan hebben PvdA-Kamerleden Lilianne Ploumen en Kirsten van den Hul vragen ingediend bij minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

De organisatie Al-Qaws was voornemens eind deze maand een evenement in Nablus te organiseren. Eerder deze maand had de LHBTI-belangengroep ook al een activiteit de Palestijnse stad geïnitieerd. De politie van de Palestijnse Autoriteit heeft echter lucht gekregen van de activiteiten en Al-Qaws en leden van de Palestijnse LHBTI-gemeenschap verboden van het uitvoeren van activiteiten in de Palestijnse gebieden. 

Volgens een woordvoerder van de PA-politie zijn LHBTI-activiteiten “schadelijk voor de waarden en idealen van de Palestijnse gemeenschap”. De woordvoerder waarschuwt dat de politie jacht zal maken op leden van Al-Qaws en ervoor zorgen dat zij berecht worden. Palestijnen worden door de PA-politie opgeroepen mensen die gelieerd zijn aan de organisatie, te rapporteren.

Aanleiding voor Kamervragen, zo dachten Ploumen en Van den Hul. De Kamerleden vinden “dat lhbti-demonstranten overal ter wereld in vrijheid en veiligheid moeten kunnen demonstreren”, zo laten ze in hun vragen weten. Ze vragen dan ook aan minister Blok of hij zorgen omtrent dit onderwerp kenbaar wil maken aan de Palestijnse Autoriteit.

 

Vragen van de leden Ploumen en Van den Hul (beiden PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over een verboden lhbti-manifestatie op de Westoever (ingezonden 21 augustus 2019).
Vraag 1
Kent u het bericht «Palestijnse politie verbiedt lhbti-bijeenkomst op Westoever»?1
Vraag 2
Vindt u ook dat lhbti-demonstranten overal ter wereld in vrijheid en veiligheid moeten kunnen demonstreren?
Vraag 3
Bent u het eens dat het onwenselijk is dat burgers worden opgeroepen «verdachte» activisten van Al-Qaws aan te geven, opdat ze voor een rechtbank kunnen verschijnen?
Vraag 4
Bent u bereid uw zorgen hieromtrent kenbaar te maken aan de Palestijnse Autoriteit? Kunt u uw antwoord toelichten?