Rabbijn neergestoken in Boston

IN ANTISEMITISME / Door: LUUK SMIT / 2 jul 2021 ANTISEMITISME VS

In de Amerikaanse stad Boston is op klaarlichte dag rabbijn Shlomo Noginski op straat aangevallen en neergestoken. Rabbijn Noginski was op dat moment bij het Shaloh House, een locatie van de religieuze organisatie Chabad. De aanval was deel van een mislukte poging hem te ontvoeren. 

(bron foto: Chabad)

Noginski stond op de stoep van het Shaloh House te telefoneren toen hij werd aangesproken door de verdachte. De verdachte trok een vuurwapen en dwong Noginski naar zijn auto te lopen. Toen hij Noginski trachtte de auto in te krijgen, ontstond er een worsteling waarin de verdachte Noginski meerdere malen stak met een mes. Gelukkig is Noginski ondanks acht messteken niet in levensgevaar. Al snel wist de politie de verdachte op te pakken en werd beveiliging rond Joodse locaties opgeschroefd.

De afgelopen maanden is het aantal antisemitische incidenten in de Verenigde Staten enorm gegroeid, signaleerde de ADL. Met name vanaf mei waren Joden regelmatig slachtoffer van zowel verbaal als fysiek geweld. Zo werden Joden aangevallen in Los Angeles en New York City, werden synagogen beklad en werden Joodse studenten op universiteiten bejegend en uitgejoeld. Ook CIDI constateerde een zorgelijke stijging in antisemitisme in Nederland rondom het recente rakettenoffensief van Hamas tegen Israel.

Al in eind mei sprak president Joe Biden zijn afschuw uit over de groei van antisemitisme in de Verenigde Staten. De politie heeft nog geen uitspraak gedaan over het motief van de dader van de steekaanval in Boston. Volgens plaatselijk congreslid Ayanna Pressley, deel van de groep jonge Democratische congresleden The Squad, die bekend staan om hun kritische houding tegenover Israel, lijkt het echter om een antisemitische aanval te gaan: ‘Al onze buren hebben recht om niet in angst te leven. Antisemitisme is een duidelijke en aanhoudende dreiging voor onze gemeenschappen.’

Joden in de VS spreken zich ook meer en meer uit tegen het groeiende antisemitisme in de VS, met name in linkse en progressieve kringen. Zo stelde Eve Barlow dat zij dat slachtoffer was van een haatcampagne van trollen op Twitter die veelvuldig antisemitische retoriek richting haar uitten. Recentelijk gaven twee Joodse studenten een interview op CNN waarin zij ingingen op de situatie op de campus, waar zij hun identiteit moeten verbergen om zo pesterijen en uitsluiting te voorkomen.