ADL signaleert piek in antisemitisme tijdens Gazaoorlog

ADL signaleert piek in antisemitisme

De Amerikaanse Anti Defamation League (ADL) signaleerde tijdens de afgelopen confrontatie in Gaza een piek in antisemitisme in Amerika. In een enquête onder meer dan 500 Amerikaanse Joden gaf 77% van ondervraagden aan meer bezorgd te zijn over antisemitisme sinds de geweldsescalatie afgelopen maand. 60% van alle ondervraagden was zelf in deze periode getuige geweest van antisemitisme. 41% van de ondervraagden gaf aan bezorgd te zijn om hun persoonlijke veiligheid hierdoor.

Een eerdere enquête van ADL gepubliceerd in maart gaf aan dat 63% van Amerikaanse Joden in de afgelopen vijf jaar hadden meegemaakt, dus het feit dat er ongeveer even veel mensen binnen enkele weken antisemitisme ervaren is opmerkelijk, maar helaas niet verbazend. Joden werden in Amerika op straat uitgescholden, aangevallen en met vuurwerk bekogeld. Amerikaans president Joe Biden veroordeelde deze golf van Jodenhaat als ‘verachtelijk’.

Antisemitisme volgt wereldwijd bepaalde trends. Zo telden zowel ADL als CIDI in 2019 recordaantallen antisemitische incidenten, en bleek het aantal incidenten in 2020 alsnog hoog, maar afgenomen doordat publieke interacties wegens coronamaatregelen beperkt werden. De Gazaoorlog in 2014 (Operatie Beschermende Rand) leidde eerder tot een piek in antisemitische incidenten wereldwijd. Helaas bleek ook de recente confrontatie een inspiratiebron voor haat tegen Joden, zoals uit deze enquête blijkt, maar ook uit het aantal incidenten gemeld bij CIDI. In één week ontving CIDI zo’n 15% van het aantal meldingen in heel 2020. Dit is nog exclusief de zeer vele uitingen van online haat gericht tegen mensen die als Jood online herkenbaar zijn, aangezien CIDI als kleine organisatie onmogelijk systematisch het hele Nederlandstalige internet op antisemitisme kan patrouilleren.

Een recent Israelisch onderzoek kwam verder tot de zorgelijke conclusie dat antisemitisme mainstream wordt in West-Europese politiek. Het onderzoek Contemporary Antisemitism in the Political Discourse of Five Western European Countries: Germany, France, Britain, Spain, Ireland van INSS en de Jewish Agency telde antisemitische uitingen in de politiek van deze vijf landen in 2019 en 2020, en constateerde bij zowel extreemlinkse als extreemrechtse politieke bewegingen een zorgelijke toename in kwetsende uitspraken en geuite vooroordelen tegen Joden. Ook in Nederland ziet CIDI deze trend aan de uitersten van het politieke centrum. 

“Landen in Europa moeten zichzelf als verantwoordelijk zien voor het feit dat er antisemitisme bestaat en zoveel mogelijk oplossingen vinden”, volgens Adi Kantor van INSS. “Antisemitisme is geen probleem van Joden, dat moeten we duidelijk maken. Het is een probleem van de Europese samenleving.”