Ramp bij Meron

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 30 apr 2021 MERON RAMP RELIGIE

Bij een massaviering van Joodse feestdag Lag BaOmer bij de berg Meron kwamen door een massale verdrukking minstens 45 mensen om, waaronder enkele kinderen. Meer dan 150 mensen liggen in het ziekenhuis. Het is de dodelijkste ramp in Israel in vredestijd. 

ramp bij Meron

Een overlevende van de mensenlawine bij de berg Meron omhelst een hulpmedewerker (Ariel Elharar)

Het is de eerste keer dat er weer grote massa’s naar het graf van de 2e-eeuwse rabbijn Sjimon bar Jochai mochten afreizen. De viering met vreugdevuren gaat er vaak de hele nacht door. Autoriteiten rekenden op een maximum van tienduizend charedische pelgrims, maar het werden er zo’n 100.000 die naar zijn graf bij de Berg Meron kwamen, nabij Safed in het noorden van Israel.  

De opstopping ontstond bij een smalle gang die naar het festivalgebied van het pelgrimsoord leidde, dat door de jaren heen al eerder geïdentificeerd was als knelpunt. Beelden laten een enorme mensenmassa zien waarin mensen uitgleden over gladde trappen, over elkaar heen vallen en in de verdrukking raken. Enkelen van hen riepen nog om hulp, maar zaten klem. Volgens Channel 12 waren er meer dan 50,000 mensen aanwezig toen het misging rond 1 uur ’s nachts, net voordat de vuren werden aangestoken. Voormalig opperrabbijn Meïr Lau stond op het moment op een podium, en riep de menigte op kalm te blijven en psalmen te zeggen voor de gewonden.

 Begin van de massaverdrukking bij Meron

Locatie bemoeilijkte redding

Doordat de locatie lastig te bereiken was, kwam de redding moeizaam op gang. De smalle bergweg stond helemaal vol, waardoor ambulances en driehonderd evacuatiebussen de berg niet konden bereiken. De afgelegen locatie maakte dat mobiele telefoons nauwelijks bereik hadden. Maar toen hulpverleners van United Hatzalah, ZAKA en Magen David Adom ter plaatse waren, werd de enorme omvang van het drama duidelijk. Meer dan 40 doden, waaronder erg jonge kinderen, honderden gewonden en een stroom aan ambulances die gewonden afvoerden naar ziekenhuizen in de regio. De overledenen werden bedekt met folie en lakens, en men trachtte hen te identificeren. Een hulpverlener van ZAKA vertelde aan de radiozender Galatz dat hij gedurende zijn werkzaamheden de mobieltjes van de overleden slachtoffers nog hoorde trillen.  

Momenteel doen zowel de politie als het OM onderzoek naar de precieze oorzaken van het drama, en neemt de politie tevens de verantwoordelijkheid voor de ramp op zich. Ondertussen gaat de evacuatie van het gebied met horten en stoten door, de straten staan vol mensen die geen idee hebben hoe ze terug naar huis moeten. Tevens zijn nog niet alle nabestaanden geïnformeerd en zijn vele doden nog niet geïdentificeerd. Magen David Adom riep mensen op om bloed te geven om zo de slachtoffers in het ziekenhuis te steunen, en berichtte vanmiddag dat alle bloedbanken van het land vol zaten na vele donaties vanochtend.

Toen ’s ochtends de grootte van de tragedie duidelijk werd stroomden al snel de condoleances binnen. Premier Netanyahu besloot naar het noorden te reizen om slachtoffers en hulpverleners een hart onder de riem te steken. Vanuit vele landen, waaronder de EU, VS, Duitsland, Oostenrijk, India, het VK en Nederland kwamen condoleances. De Sefardische opperrabbijn van Israel riep op tot gebed in plaats van vingerwijzen. Minister Ohana riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar de tragedie, die schokgolven stuurde door zowel de charedische gemeenschap als heel Israel. 

CIDI betreurt deze verschrikkelijke ramp, die nu al meer doden geëist heeft dan welke terroristische aanslag in Israel dan ook, en hoopt eveneens op een spoedig herstel voor de honderden gewonden. In 1911 vielen bij hetzelfde pelgrimstochtterrein negen doden, toen een dak instortte.

President Reuven Rivlin stak 45 gedenkkaarsen aan bij de presidentiële ambtswoning. Premier Benjamin Netanyahu is naar het rampgebied afgereisd, en heeft aanstaande zondag als dag van nationale rouw afgekondigd. De premier sprak van “hartverscheurende beelden” en beloofde een onderzoek in te stellen naar de ramp.