Rapport discriminatiemeldpunt Amsterdam: aantal meldingen stabiliseert, toename antisemitisme

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam heeft in 2019 595 meldingen van discriminatie ontvangen. Dat blijkt uit haar jaarverslag, dat gisteren is gepubliceerd.

In het jaar ervoor werden 584 meldingen ontvangen, waarmee het aantal meldingen dat zijn weg vindt naar het Meldpunt lijkt te stabiliseren. Directeur Vincent Verkoelen laat tegen het Parool weten dat de meldingen slechts een klein deel weerspiegelen van alle discriminatie-incidenten die plaatsvinden, en daarom te hopen dat het aantal meldingen toeneemt. Melden is namelijk de eerste stap voor het oplossen van incidenten en bevorderen van bewustzijn over discriminatie.

De opvallendste bevindingen uit het rapport zijn dat discriminatie op basis van een donkere huidskleur het vaakst terugkomt in de meldingen. Bijna de helft van de meldingen heeft hierop betrekking. Ongeveer een kwart van de meldingen gaat over incidenten op de arbeidsmarkt. De twee kunnen elkaar overlappen, omdat huidskleur een voorbeeld van discriminatiegrond is, en de arbeidsmarkt een terrein waar discriminatie zich voordoet.

Cijfers antisemitisme regio Amsterdam

Een andere belangrijke bevinding is dat het aantal meldingen van antisemitisme in 2019 bij het MDRA bijna is verdubbeld naar 19 meldingen. De incidenten hebben plaatsgevonden op de meeste terreinen. Met 5 meldingen komt antisemitisme het vaakst voor in de openbare ruimte van de regio Amsterdam, die overeenkomt met de politieregio Amsterdam-Amstelland. 

Meldingen m.b.t. antisemitisme bij het MDRA, per categorie (2019)

Werkwijze

Het MDRA en CIDI zetten zich beide in tegen alle vormen van racisme, en werken door het jaar heen dan ook nauw samen.

Een verschil met de Monitor Antisemitische Incidenten van CIDI, is dat het MDRA in de eerste plaats meldingen telt, en niet zozeer incidenten, zoals in de CIDI-monitor het uitgangspunt is. Hierdoor zijn de cijfers van het MDRA in de eerste plaats een reflectie van het aantal gevallen waar slachtoffers en omstanders het meldpunt weten te vinden.Bron foto: Kent Wang, Flickr