Reactie CIDI op spuugincident met jong kind

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 7 jun 2021 AMSTERDAM DEMONSTRATIE

CIDI-directeur Hanna Luden heeft in De Telegraaf afkeurend gereageerd op een incident afgelopen zaterdag op de Dam, waarbij demonstranten met een Israelische vlag door een jong kind werden bespuugd.

In een video is te zien hoe een kind door twee vrouwen met wie hij samen is ogenschijnlijk wordt aangemoedigd om de demonstranten uit te schelden. Ze filmen het kind terwijl hij naar de demonstranten zijn middelvinger opsteekt en ze zelfs bespuugt, waarna het gezelschap wegloopt. Het kind lijkt niet ouder dan tien jaar, en het is zeer de vraag of hij zich een mening kan vormen over het onderwerp. 

 

De video heeft op sociale media veel ontsteltenis opgeroepen. CIDI signaleert al langer  dat veel kinderen van huis uit haat tegen Israel wordt ingepraat. Zij leren om Israel en Israelische symbolen te demoniseren onder het mom van ‘solidariteit met Palestijnen’. De video is een veelzeggend voorbeeld dat bij toeval zo duidelijk is vastgelegd. Zorgelijk is ook de vanzelfsprekendheid van deze uitingen van puur haat. 

CIDI-directeur Hanna Luden reageert in De Telegraaf afkeurend op het spuugincident, en geeft aan dat het staat voor een breder probleem in de samenleving: “De beelden laten heel goed zien wat er misgaat in de opvoeding van deze kinderen. Je ziet dat er van jongs af aan haat tegen Israël wordt ingepraat. Dit is heel zorgelijk.”

Sentimenten als die in de video te zien zijn, komen ook naar boven op scholen, blijkt uit meldingen die bij CIDI zijn gedaan. Zo worden kinderen uitgemaakt voor ‘moordenaar’ omdat zij Joods zijn of een Israelische ouder hebben. “Dat gebeurt soms in de klas, maar ook op het schoolplein, op het voetbalveld en in whatsappgroepen. Dat is een groot probleem, wat voor de scholen ook niet makkelijk is”.

Vanzelfsprekend ligt de verantwoordelijkheid om deze haat geen ruimte te geven, in de eerste plaats bij de ouders zelf. Maar deze video is zo illustratief en tekenend omdat het laat zien dat de volwassenen de haat overbrengen aan kinderen. Dit lijkt in de verre verte niet op kritiek, maar eerder op demoniseren, en dit helpt niemand – in tegendeel. „We kunnen ook op een constructieve manier naar de problemen in de regio kijken, bijvoorbeeld door op te staan tegen de terreurorganisaties in Gaza die ook de lokale bevolking terroriseren”, laat Luden weten in De Telegraaf. 

Tezamen genomen laten dergelijke incidenten zien dat het sentiment vooral voortkomt uit een fixatie met Israel, en niet zozeer sympathie met het Palestijnse volk. Demonstraties zoals tijdens de afgelopen escalatie van het conflict tussen Israel en Hamas bleven uit ten tijde van aanvallen op de grote Palestijnse gemeenschap in Syrië, waaronder de belegering van het vluchtelingenkamp Yarmouk nabij Damascus door troepen van de Syrische dictator Assad. De Syrische burgeroorlog heeft bijna 4.000 Palestijnen in dat land het leven gekost.