Recordaantal antisemitische incidenten in Canada

De Canadese organisatie B’nai Brith die jaarlijks een overzicht publiceert van antisemitische incidenten komt met het nieuws dat 2016 een stijging van 26% liet zien ten opzichte van 2015.

B’nai Brith publiceerde deze week haar “Audit of Antisemitic Incidents” waarin 1728 incidenten beschreven worden. In 2015 waren dit er nog 1277 en in 2014, het vorige recordjaar, 1627. 2014 was wereldwijd een jaar met extreem veel incidenten, vanwege het conflict tussen Israel en Gaza dat jaar.
De stijging van 26% (terwijl we wereldwijd een daling van 12% noteerden) zit hem met name in een toename van het aantal holocaust-ontkenningen – van 5 naar 20% van het totaal, een toename van de antisemitische incidenten rond universiteiten en hogescholen en ook trof men een groei aan in de arabischtalige kranten die Canada rijk is.

De voorzitter van B’nai Brith, Michael Mostyn, verklaarde: “De conclusie die we trekken uit de Audit van 2016, dat het antisemitisme in Canada een recordhoogte heeft bereikt, leert ons dat de tijd van ‘rustig afwachten tot het vanzelf over gaat’ voorbij is. Het is tijd dat de daders keihard worden bestraft, we moeten terugvechten.” en “Er zijn in ons land dus 4 a 5 antisemitische incidenten per dag, terwijl Canada zich naar buiten presenteert als één van de meest tolerante landen ter wereld.”

De toename in het aantal gemelde holocaust-ontkenningen komt niet alleen op conto van extreemrechts. De stijging zit met name in uitingen uit islamistische hoek; uit kranten en vooral via sociale media.

Van de 1728 gerapporteerde incidenten waren er 11 gewelddadig. 158 keer betrof het vandalisme.

Bronnen: The Globe and Mail, Jerusalem Post, EJC